latinica  ћирилица
28/04/2017 |  15:44 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Шамац- смањен одборнички додатак (ВИДЕО)

Одборници Скупштине општине Шамац су, већином гласова, донијели Одлуку о смањењу одборничког додатка са 400 на 300 марака. На овај начин, биће остварена уштеда у буџету општине од 46 хиљада марака годишње.
СО Шамац - Фото: РТРС
СО ШамацФото: РТРС

Смањење одборничког додатка једна је од мјера штедње локалне управе да би био обезбијеђен дио средстава за превазилажење кризе у економском пословању општине, узроковане дуговањима из ранијег периода. 

"Овим потезом су одборници Скупштине општине дали свој допринос у будућем нормалном функционисању општинске управе, радници општинске управе и кабинет начелника ће свој допринос дати новом систематизацијом и правилником о платама током ове године", изјавио је Ђорђе Милићевић начелник општине Шамац.

"Одборници својим смањивањем одборничког додатка треба да помогну консолидацији буџета који је у тешкој ситуацији са огромним дуговањима и са многим ненаплаћеним обавезама", напомиње Благоје Симић предсједник Клуба одборника СДС.

Клуб одборника СНСД-а гласао је против ове одлуке. Предраг Маринковић сматра да није ријеч о уштеди у буџету него преусмјеравању новца. Предложио је да одборнички додатак буде 100 марака.

"Начелник општине је додао нове трошкове кад је у питању његов кабинет, запослио је нову особу као шефа кабинета и самим тим је буџет добио нове трошкове, па је дошло да ће одборници сами финансирати плату шефа кабинета", каже Предраг Маринковић предсједник Клуба одборника СНСД.

Одборнички додатак је са досадашњих 400 смањен на 300 марака, што је у складу са одредбом закона да он износи до 50 одсто просјечне нето плате исплаћене у општинској управи у прошлој години.