latinica  ћирилица
29/04/2017 |  14:49 ⇒ 15:01 | Аутор: РТРС

ПДП - пријава против РТРС-а

ПДП је поднио кривичну пријаву против шефа Представништва Републике Српске у Израелу Арие Ливнеа, водитеља"Дневника плус" Вање Фуртуле, уредника Информативног програма РТРС-а Синише Михаиловића и генералног директора Драшка Милиновића, јер, како наводе у саопштењу, двије седмице од емитовања "Дневника плус" , у којем су предсједник и потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и Игор Црнадак оптужени за антисемитизам, нису добили термин да одговоре у истој емисији и истом термину.
РТРС - РТВ Дом - Фото: РТРС
РТРС - РТВ ДомФото: РТРС

Напомињемо, да смо објавили њихов демантиј, а на захтјев да одговоре у "Дневнику плус" понудили да то учине у Дневнику, што су одбили, непримјерено тражећи термин од 17 минута у нашој централној информативној емисији.

 

САОПШТЕЊЕ ПДП-а ПРЕНОСИМО У ЦЈЕЛОСТИ:

 Двије седмице од емитовања ”Дневника плус” на Радио-телевизији Републике Српске у којем су предсједник и потпредсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и Игор Црнадак оптужени за антисемитизам нисмо добили термин за одговор у истој емисији и истом термину.

Јавни сервис Републике Српске обавезан је да води рачуна о тачном и истинитом информисању, на шта их обавезује и закон, а никако да распирује мржњу и вјерску и националну нетрпељивост.

С обзиром на то да нису реаговали нити се оградили од монструозних оптужби за антисемитизам, нити у емисији, нити накнадно, Партија демократског прогреса поднијела је јуче, осим против Арие Ливнеа који је оптужбе изговорио, и кривичну пријаву против водитеља емисије “Дневник плус” Вање Фуртуле, уредника Информативног програма РТРС Синише Михаиловића и генералног директора РТРС Драшка Милиновића.

Подсјећамо да је у емисији ”Дневник плус” емитованој на Велики петак, 14. априла 2017. године, Арие Ливне изнио низ оптужби на рачун Партије демократског прогреса и њених функционера. Повод за оптужбе била су једноставна посланичка питања нашег клуба у Народној скупштини Републике Српске упућена Влади РС у вези са афером ”представништво Републике Српске у Израелу”, на које власт до данас није дала одговор.

РТРС не само да није поставио ниједно питање које би разјаснило ову аферу, у интересу јавности Републике Српске, него је својим питањима и инсинуацијама распиривао негативан однос јавности према нашој партији и функционерима.

Тиме су наставили лошу праксу једностраности и необјективности у служби владајућег СНСД, што је потпуно супротно програмским принципима независности у раду.

Ово понашање је срамотније тим више што је у овој години повећан износ субвенције за јавне медије (РТРС и агенција СРНА) на 3.774.000 КМ, у односу на 2016. годину када је износио 1.700.000 КМ. Подсјећамо јавни сервис, који је апсолутни послушник владајуће партије, да субвенције не даје та партија из свог буџета, већ из буџета који припада свим грађанима и да су дужни да нас информишу о истини.

Како бисмо стали у крај бахатом и неодговорном понашању јавног сервиса Републике Српске, које је доживјело врхунац оптужбама за антисемитизам, одлучили смо да правду потражимо пред правосуђем. Арие Ливне, Вања Фуртула, Синиша Михаиловић и Драшко Милиновић у кривичној пријави чији су подносиоци Бранислав Бореновић и Игор Црнадак терете се да су извршили кривично дјело изазивања националне, расне и вјерске мржње и нетрпељивости из члана 294. а, став 1 Кривичног закона Републике Српске.

Бањалука, 29. април 2017.  Информативна служба ПДП-а