latinica  ћирилица
29/04/2017 |  21:48 ⇒ 30/04/2017 | 13:37 | Аутор: РТРС

Судија Алида Нађ-Мађарац оптужена да је намјештала послове стечајним управницима

Судија Окружног привредног суда у Бијељини Алида Нађ-Мађарац у петак је привремено суспендована са ове дужности, након што је оптужена да је мимо закона именовала стечајне управнике у неколико фирми и тиме им омогућила да зараде неколико десетина хиљада марака годишње.
Стечај - Фото: Screenshot
СтечајФото: Screenshot

У оптужници против Нађ-Мађарац стоји да је мимо Закона о стечају за стечајне управнике именовала Лазу Ђурђевића, Миодрага Петровића и Горана Марковића у више стечајних поступака, иако стечајни управник може да води само један стечајни поступак, а само изузетно два. Оптужницу подигнуту 10. априла, која је терети да је као судија у судском поступку имала циљ да другом прибави корист, Окружни суд у Бијељини потврдио је 14. априла, а потом је Првостепена дисциплинска комисија за судије Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ донијела одлуку о суспензији до окончања кривичног поступка.

Закон је, према наводима оптужнице, прекршила и јер је Ђурђевића, који је из Шамца, именовала иако он није са подручја мјесне надлежности Окружног привредног суда у Бијељини, него Окружног привредног суда у Добоју.

Ђурђевића је од 8. априла 2013. до краја 2016. године именовала за стечајног управника у великим и значајним предузећима - у Руднику олова и цинка "Сасе" Сребреница, у "Панафлексу" Бијељина, Фабрици глинице "Бирач" Зворник, Фабрици шећера Бијељина, те у фирми "Ледер" Бијељина.

Оптужена је да је Ђурђевића, супротно Закону о банкама, именовала и за стечајног управника Бобар банке, иако је прописано да за стечајног управника може бити именовано само лице које има банкарско искуство. Наведено је да је рјешење о именовању донијела дан прије ступања на снагу тог закона 25. јануара да би избјегла његову примјену.

Нађ-Мађарац је од 10. јуна 2010. до краја 2016. године Петровића именовала за стечајног управника у "Пољопривреднику" Братунац, те у фирмама из Зворника  "Инжињеринг", "Прерада са хладњачом", "Миро-пром", "Водопривреда Дрина". Марковића је поставила за стечајног управника у фирми "Рад" из Бијељине, "Месопродукту" из  Бијељине, Земљорадничкој задрузи "Дојчин Лукић" Лопаре, у фирму "Енерголинија" Каракај-Зворник.

Потпредсједник Удружења стечајних управника РС Душан Ковачевић рекао је да не зна шта ће бити са стечајним поступцима који су незаконито додијељени Ђурђевићу, Петровићу и Марковићу.

- Немам информације о незаконитој додјели тих стечајних поступака и не могу говорити ништа док не видим о чему је ријеч - казао је Ковачевић.

Министар правде РС Антон Касиповић рекао је да у Министарству не тумаче одлуке ВСТС-а.

- Наш посао је да обезбиједимо да стечајни поступци буду спроведени у законом прописаном року и ми ћемо то и урадити - казао је Касиповић.

На питање шта ће бити са стечајним поступцима које су водили Ђурђевић, Петровић и Марковић, а незаконито су им додјељивани, Касиповић је рекао да ће у складу са одлуком ВСТС-а и у складу са Законом о стечају предузети све потребне мјере да се стечајни поступци спроведу.

Са Петровићем и Марковићем нисмо успјели да ступимо у контакт, а Ђурђевић каже да Нађ-Мађарац није ни прва ни посљедња која је на тај начин именовала стечајне управнике, али није желио да открије о којим се још судијама ради.

- То је вјероватно зато што недостаје квалитетних стечајних управника. Судија одговара за рад стечајног управника. Овдје нико ништа није украо и нема штете - тврди Ђурђевић.

Додао је да не зна зашто се законом тражи искуство у банкама.

- То је предвиђено новим законом, а приједлог за моје именовање поднесен је прије ступања тог закона на снагу - истакао је Ђурђевић. 

Суспендована судија Милена Рајић

Комисија ВСТС-а донијела је и одлуку којом је судију Општинског суда у Сарајеву Милену Рајић привремено удаљила од вршења дужности судије, до окончања кривичне истраге која се против ње води по наредби Кантоналног тужилаштва Сарајево. Рајићева је, незванично, једна од осумњичених у предмету "Курир". У истом предмету осумњичени су и адвокати Есад Хрвачић, Самина Скопак, Селма Тараниш и Исмет Хамзић, те Вилдана Лигата, Заим Спаховић и бивши радник Општинског суда у Сарајеву Муамер Пита. Сви су осумњичени за малверзације приликом купопродаје и књижења некретнина.