latinica  ћирилица
05/05/2017 |  18:18 ⇒ 06/05/2017 | 12:24 | Аутор: РТРС

Да ли је Изборни закон дефинитивно срушио климаву коалицију СДА и ХДЗ-а? (ВИДЕО)

Изборни закон пољуљао је коалицију на нивоу БиХ. Потпредсједник СДА Сафет Софтић изјавио је да су односи ове странке и ХДЗ БиХ у кризи.
Изборни закон - Фото: РТРС
Изборни законФото: РТРС

И у ХДЗ-у признају да су коалициони односи затегнути, али поручују да са СДА до избора морају да сарађују. Управо на избором закону коалиција на новоу БиХ пала је још један испит. У Дому народа, Бошњаци су затражили заштиту виталног националног интереса и лоптицу пребацили Уставном суду БиХ. Пољуљана коалиција нови испит је наредне седмице када засједа Представнички дом.

У СДА нису задовољни ХДЗ-овим приједлогом Изборног закона. Предложено није у складу са одлуком суда из Стразбура у случају "Сејдић-Финци". Дискриминацију нису уколонили, иако су предложили да у Федерацији буду 3 изборне јединице, каже потпредсједник СДА и члан Колегијума бх Дома народа Сафет Софтић. Док траже разговоре са ХДЗ-ом у СДА припремају свој приједлог Изборног закона.

- Једини пут за рјешавање ових питања је дијалог, ми ћемо се у једном тренутуку појавити са нашим приједлогом, али ово није тај тренутак, истиче Софтић.

У СДА замјерају ХДЗ-у да су покушали једнострано, без договора у хитној процедури да "преко кољена преломе" Изборни закон. У ХДЗ-у не крију мотив.

- Додатни механизам да се осигурамо да нам се не би опет десило да нам Бошњаци бирају члана Предсједништва као 2006. и 2010. године, истиче Бариша Чолак, предсједавајући Дома народа ПС БиХ (ХДЗ БиХ).

Из СДА поручују да су у ХДЗ-у за сада само осигурали још једну кризу у коалицији на нивоу БиХ. Ни прву ни посљедњу, одговарају из ХДЗ-а.

- Нису ти односи никада били бајни, међутим ми смо осуђени да до наредних избора морамо да сарађујемо, напомиње Чолак.

Ипак, до избора неће недостајати потреса на политичкој сцени на нивоу БиХ. Нови би могао да се догоди на наредној сједници Представничког дома, када би, како пишу сарајевски медији, СДС могао да затражи смјену Шефика Џаферовића и Борјане Кришто.

- Ако би се то догодило пада већина на нивоу БиХ, поручује Софтић.

А Представнички дом добија и нови клуб - независни блок окупио је бившег посланика СДА Сенада Шепића, али и опоменуте Садика Ахметовића, Шемсудина Мехмедовића и Салку Соколовића, којима СДА, вјероватно, већ пише исписнице. Због шуровања са СДА, оставке на страначке функције дала су и три функционера ДФ-а, међу којима и посланик и шеф Клуба ДФ-а Дамир Бећировић.

Довољно заплета пред сједницу Представничког дома, заказану за 10. мај - а ко је власт, а ко опозиција на нивоу БиХ, то више, чини се, никоме није јасно.