latinica  ћирилица
26/05/2017 |  09:20 | Аутор: РТРС

БиХ ће одговоре на Упитник послати у Брисел на хрватском језику?

Одговоре можемо доставити на једном од службених језика ЕУ, рекао је Звиздић новинарима у Сарајеву а на питање ради ли се о хрватском језику одговорио је потврдно подсјећајући како је то 24. службени језик Уније.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић најавио је у четвртак како би одговоре на упитник Еуропске комисије БиХ могла доставити на хрватском језику и на тај начин ријешити проблем који је настао са предвођењем на енглески језик документа који ће садржавати више од 25 хиљада страница, пише Тпортал.

Еуропска комисија доставила је властима БиХ у децембару 2016. године Упитник са више од 3200 питања, а од одговора који стигну зависи хоће ли и када БиХ добити статус кандидата за чланство у Унији.

Уз све проблеме око попуњавања упитника који треба прикупити податке с различитих нивоа власти појавио се и проблем превођења на енглески језик јер у БиХ не постоји агенција за превођење са најмање 50 запослених што је према закону о јавним набавкама обавезно за пријаву на јавни позив за услуге превођења.

Већ су пропала већ два таква позива па се размишљало и о ангажовању преводилаца из Хрватске а Звиздић је сада понудио потпуно ново рјешење појаснивши како је то и најједноставније јер би у принципу значило како ће одговоре само требати лекторисати.

Извор: Дневник.ба