latinica  ћирилица
26/05/2017 |  11:03 | Аутор: РТРС

Тадић: Караматић представио задак комисије на погрешан начин

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Огњен Тадић изјавио је да је делегат из реда хрватског народа Марио Караматић збунио јавност у БиХ представљајући на погрешан начин задатак привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

"Није то комисија за саслушање министра иностраних послова БиХ Игора Црнатка, него је ријеч о комисији која се бави међународним положајем БиХ. Делегат Караматић има лични негативни однос према Црнатку, а Дом народа није донио одлуку о формирању комисије да би саслушавао само министра иностраних послова БиХ, нити да би се бавио питањем службених путовања", рекао је Тадић.

Замјеник предсједавајућег Дома народа је нагласио да је из самог назива комисије, која ће бити конституисана у понедјељак, 29. маја, у Сарајеву, јасно шта је њена надлежност, а то је утврђивање тренутног међународног положаја БиХ.

Тадић је напоменуо да би комисија требала да саслуша и високог представника у БиХ Валентина Инцка, специјалног представника ЕУ Ларс-Гунара Вигемарка, те све важније особе које учествују у креирању међународне позиције и имиџа БиХ.

"Делегат Караматић је очигледно због свог личног негативног односа према министру Црнатку јавности дао изјаву која није везана за мандат ове комисије. Ако има проблема са путовањима министра Црнатка или неког другог из Министарства иностраних послова БиХ, то је посао којим ће се бавити Главна служба ревизију БиХ, а не парламентарне комисије", додао је Тадић.

На питање Срне како коментарише чињеницу да је на службена путовања у МИП-у БиХ потрошено више од два милиона КМ, он је рекао да то треба упоредити са неким ранијим периодима и мандатима других министара, са министрима земаља из окружења и нивоа активности МИП-а, поготово када је ријеч о интензивираном европском путу земље, и на основу тога процијенити оправданост трошкова.

"Комисија коју је формирао Дом народа нити може, нити ће се бавити тим. Делегат Караматић је једноставно збунио јавност и искористио прилику за свој сукоб с Црнатком да то представи на такав начин", каже Тадић.

Тадић, који ће бити у овој комисији, потврдио је своје присуство на конституисању привремене истражне комисије за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ. У комисији ће бити и Бариша Чолак, Сакиб Софтић, Небојша Радмановић, Фахрудин Радончић и Марио Караматић.

Делегат Караматић је раније рекао да ће први пут у историји Парламентарне скупштине БиХ бити формирана комисија за саслушање једног министра на нивоу БиХ.

"Више од два милиона КМ потрошено је на путовања, кредитни рејтинг нам је у смећу, БиХ никада лошије није стајала на међународном плану, тако да ће морати и на то да одговори. Ако сте министар иностраних послова не значи да цијели мандат морате боравити ван земље", рекао је Караматић за РТРС.

Извор: Срна