latinica  ћирилица
29/05/2017 |  08:10 ⇒ 08:23 | Аутор: РТРС

Данас констититуисање привремене комисије о спољнополитичком статусу БиХ

У Сарајеву ће данас бити конституисана привремена истражна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ која би требало да, између осталих, салуша и министра иностраних послова БиХ, Игора Црнатка.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Комисија би, осим Црнатка, требало да саслуша и високог представника у БиХ Валентина Инцка, специјалног представника ЕУ Ларс-Гунара Вигемарка, те све важније особе које учествују у креирању међународне позиције и имиџа БиХ. Чланови комисије биће делегати Огњен Тадић, Бариша Чолак, Сакиб Софтић, Небојша Радмановић, Фахрудин Радончић и Марио Караматић.

Тадић, који је и замјеник предсједавајућег Дома народа, нагласио је да је из делегат из реда хрватског народа Марио Караматић збунио јавност у БиХ представљајући на погрешан начин задатак привремене истражне комисије због тога што има лични негативни однос према Црнатку. Истакао је да Дом народа није донио одлуку о формирању комисије да би саслушавао само министра иностраних послова БиХ, нити да би се бавио питањем службених путовања.

Коментаришући чињеницу да је на службена путовања у МИП-у БиХ потрошено више од два милиона КМ, Тадић је рекао да то треба упоредити са неким ранијим периодима и мандатима других министара, са министрима земаља из окружења и нивоа активности МИП-а, поготово када је ријеч о интензивираном европском путу земље, и на основу тога процијенити оправданост трошкова.

Извор: СРНА