latinica  ћирилица
30/05/2017 |  15:39 | Аутор: РТРС

Комисија за нестала лица нема заслуге у процесу тражења несталих

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске апеловала је данас да представници Српске у Савјету министара БиХ не подрже потписивање споразума о статусу и функционисању Међународне комисије за нестала лица јер се тиме верификују нетачни подаци и пројектовани систем ексхумација и идентификација.
Републичка организација породица - Фото: РТРС
Републичка организација породицаФото: РТРС

"Постоје докази да је уз помоћ и подршку других институција, првенствено Хашког трибунала, та комисија помогла да се пронађе више од 4.000 Бошњака, а за исто вријеме ниједан Србин са списка несталих из Српске", наведено је у реаговању упућеном Савјету министара БиХ.

Републичка организација породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила навела је и да постојећа Међународна комисија за нестала лица нема заслуге у процесу тражења несталих, као што то она наводи, а што се прије свега односи на идентификацију и помоћ у проналажењу појединачних и масовних гробница.

"Међународна комисија за нестала лица инсталисала је и покренула у БиХ лабораторију за ДНК анализу, али, нажалост, укупне бројке идентификованих лица не иду у прилог непристрасности цијелог овог процеса", наведено је у реаговању, које је потписао предсједник Републичке организације Недељко Митровић.

Одбор Народне скупштине Републике Српске за борачко-инвалидску заштиту разматрао је ову иницијативу на сједници одржаној 27. априла и изнио је мишљење по којем није прихватљиво за Српску да такав споразум буде потписан.

Извор: Срна