latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:37 ⇒ 16:47 | Аутор: РТРС

Новалић: Влада ФБиХ посвећена рјешавању проблема у "Агрокору"

Премијер Федерације БиХ Фадил Новалић изјавио је данас у Сарајеву да ће федерална Влада и даље давати максималан допринос рјешавању ситуације настале у хрватском "Агрокору", те да је најбитније очување радних мјеста како у самом концерну, тако и код добављача.

Новалић је данас о овој теми разговарао са предсједником Удружења послодаваца ФБиХ Аднаном Смаилбеговићем и директором "Конзума" Томиславом Багићем, а састанку су присуствовали и федерални министар развоја, предузетништва и обрта Амир Зукић и предсједник Синдиката трговине Мерсиха Беширевић.

"Став Владе ФБиХ, синдиката, као и представника `Конзума`, послодаваца и добављача јесте да је најбитније очување радних мјеста у концерну, али и код добављача", саопштено је из Владе.

На састанку је наглашено да је потребно пратити ситуацију у свјетлу сезонског запошљавања, јер су могуће осцилације у броју запослених у односу на крај претходне године.

Данас је договорено да представници федералне Владе са представницима концерна, синдиката, послодаваца и добављача одржавају редовне састанке ради праћења провођења акционог плана у БиХ и сагледавања ефеката на ФБиХ.

У "Агрокоровим" компанијама - кћеркама у БиХ запослено је више од 5.200 радника, а активно је више од 1.300 добављача.

"Агрокор" има проблем са ликвидношћу због нагомиланих дугова у износу од шест милијарди евра, од којих највећи дио доспијева на наплату 2020. године.

Извор: Срна