latinica  ћирилица
30/05/2017 |  16:56 ⇒ 17:10 | Аутор: РТРС

Савјет министара БиХ: Усвојен извјештај о извршењу буџета за прошлу годину

Укупно остварени приходи, примици и финансирање на располагању институција БиХ у прошлој години износили су 985.005.924 КМ, док су укупни расходи били 909.967.585 КМ, наводи се у извјештају о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза који је данас усвојио Савјет министара БиХ.
Сједница Савјета министара БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

У саопштењу Савјета министара БиХ наводи се да у прошлој години није било формирања нових институција, те да су настављене и започете мјере штедње.

Тако је извршење бруто плата у прошлој години износило 526,9 милиона КМ, што представља смањење за око један милион КМ у односу на претходну годину.

Обавезе по спољном државном дугу су редовно сервисиране и по том основу је у 2016. години исплаћено 723,13 милиона КМ, од чега се на отплату главнице односи 602,77 милиона КМ или 83,36 одсто, а на отплату камате, сервисних и других трошкова 120,36 милиона КМ или 16,64 одсто.

Савјет министара БиХ данас је, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, усвојио Стратегију заштите животне средине, односно апроксимације прописа правној тековини ЕУ у области заштите животне средине БиХ.

Усвајањем ове стратегије Савјет министара БиХ испуњава још једну од обавеза у процесу придруживања ЕУ, те ствара предуслове за добијање грант средстава из ИПА два у овој области.

Савјет министара БиХ је, на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, усвојио анализу спољнотрговинске размјене БиХ за период јануар-март, у којој се наводи да је у овом периоду повећан извоз за 17,39 одсто и износио је 2,49 милијарди КМ.

Укупан обим спољнотрговинске размјене за прва три мјесеца ове године износио је 6,46 милијарди КМ, што је повећање за више од 816 милиона КМ у односу на исти период прошле године.

У овом периоду увезено је робе у вриједности 3,98 милијарди КМ, што је за 12,7 одсто више него у истом периоду 2016. године, а покривеност увоза извозом износила је 62,60 одсто.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ ће, у сарадњи са надлежним органима Републике Српске, Федерације БиХ, кантона и Брчко дистрикта, наставити активности у вези са успостављањем и развојем Мреже рачуноводствених података пољопривредних газдинстава /ФАДН/ у БиХ.

Мрежа рачуноводствених података пољопривредних газдинстава је инструмент институција надлежних за пољопривреду за вредновање дохотка пољопривредних произвођача, те утврђивања утицаја креираних аграрних политика на стање у пољопривреди и руралним подручјима.

Савјет министара БиХ именовао је данас Александра Цинцара за директора Института за стандардизацију БиХ на мандат од пет година.

Извор: Срна