latinica  ћирилица
30/05/2017 |  17:16 | Аутор: РТРС

Звиздић: Формирати конзорцијум агенција за превођење на нивоу БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас у Сарајеву да нико из власти са нивоа БиХ није рекао да БиХ не располаже са квалитетним преводиоцима већ напротив, али се на тендер за превођење Упитника Европске комисије не може пријавити с листом из Удружења преводилаца него то мора бити правни субјект са 86 преводилаца.
Денис Звиздић   (Фото:faktor.ba) -
Денис Звиздић (Фото:faktor.ba)

Звиздић је, након данашње сједнице Савјета министара, позвао на формирање конзорцијума агенција за превођење на нивоу БиХ који би се пријавио на наредни тендер, ако до њега дође, и да на тај начин затвори то питање.

Додао је да је Савјет министара БиХ предложило Европској комисији да одговори на Упитник буду достављени на једном од службених језика ЕУ, а који је у употреби и у БиХ, чиме би било избјегнуто дуго и скупо превођење документа са око 20.000 страница.

Звиздић је рекао да је Савјет министара данас усвојило Стратегију прихватања правне стечевине ЕУ у области заштите околиша за БиХ, а што би требало резултовати даљим приступом средствима из ИПА фондова.

Замјеник предсједавајућег Савјета министара и министар вањске трговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић навео је да се расправљало и о граничном пријелазу и мосту између БиХ и Србије у Братунцу кад је ријеч о финансијским модалитетима и власништву.

Појаснио је да би мост требао бити уписан као власништво Србије, будући да она финансира изградњу, а гранични пријелаз у власништво БиХ.

Извор: Кликс