latinica  ћирилица
30/05/2017 |  18:49 ⇒ 31/05/2017 | 07:36 | Аутор: РТРС

"Опозиција нема снагу ни за дневни ред" (ВИДЕО)

Уочи сутрашње посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске о иницијативи опозиције за изгласавање неповјерења Влади, у Бањалуци је засједао Извршни комитет СНСД-а.
Милорад  Додик (Архив) - Фото: РТРС
Милорад Додик (Архив)Фото: РТРС

Најуже руководство странке одбацило је иницијативу опозиције и подржало Владу и премијерку Жељку Цвијановић. Предсједник странке Милорад Додик опозицију је назвао политичком нејачи, која нема снагу ни за дневни ред.

Анализирани су и односи унутар владајуће коалиције и најављен шири састанак коалиционих партнера, по повратку предсједника Милорада Додика из званичне посјете Русији.

Сада је изјесно - неће бити усвојен дневни ред посебне сједнице о опозиву Владе. Коалиоциони партнери чврсто су заузели став да њихови посланици неће дати свој глас, а евентуалне ударе на, како их оцјењује предсједник СНСД-а Милорад Додик, чврсте односе унутар коалиције, разматраће на састанку сљедеће седмице.

- СНСД подржава рад Владе и премијерке, који је веома добар, што потврђује парламентарна већина. Они /опозиција/ немају 42 посланика. СНСД остаје чврста партија, а Савез за промјене је издао Републику Српску - навео је Додик.

Додик каже да иницијатива показује неозбиљност опозиције која је у Сарајеву власт. Оцјењује да је то политички игроказ којим се покушавају одржати на политичкој сцени у Српској. Сматра да прављењем галаме, покушавају скренути пажњу са потпуно несређене ситуације тамо гдје они чине власт.

- Велико је питање шта би било са Републиком Српском да, не дај Боже, такви људи преузму одговорност. Ми не би имали ништа, Република Српска би нестала. Ово говорим народу Републике Српске који то мора да зна. Ако би одговорност у име комплетног српског народа преузели Бореновић, Говедарица, Шаровић, Иванић и остали, да воде политику и одлучују, од ове Републике Српске, од Бањалуке до Требиња, за шест мјесеци не би било ништа. То одговорно тврдим, јер знам шта раде - истиче Додик.

Додик тврди да је материјал који је опозиција доставила у Народну скупштину у служби искривљивања истине и спиновања јавности. Пензије ће, истиче, од октобра бити увећане за три одсто, а Српска константно биљежи привредни раст. То је, каже, резултат успјешног рада Владе, који ће бити анализиран у наредном периоду. Додик наводи да су министри радили у јавном интерсу, са изузетком Неђе Трнинића.

И док у Народној скупштини у Бањалуци буде разматран дневни ред, у највишем законодавном дому у Београду заклетву ће положити предсједник Србије Александар Вучић. Том чину присуствоваће и предсједник Додик.

- За нас је веома важно да Србија показује своју снагу. Она се показује и на начин да присуствујемо полагању заклетве новоизабраног предсједника Србије - рекао је Додик.

Након Београда Додик путује у Санкт Петербург. Тамо ће разговарати са губернатором, а није искључена ни могућност састанка са руским предсједником.

- У овом тренутку постоји велика извјесност да се у петак видим и са предсједником Руске Федерације. Тренутно не могу да потврдим тај састанак, али постоји велика могућност. У сваком случају, срешћу се са другим људима на Форуму. Наш основни циљ јесте да покушамо да обезбиједимо и одређене алтернативе за укупну фискалну стабилност у Српској - рекао је Додик.

Биће ово прилика и за нове разговоре о руској финансијској помоћи која је договарана прије двије године, а која је због санкција Русији одгођена.

- Желимо да видимо да ли за Републику Српску, малу земљу са малим бројем становника, изложену многим оспоравањима у БиХ и на западу, има мјеста за неке процесе који би могли да направе нови развојни циклус у Републици Српској и то је моја идеја - закључује предсједник Српске.