latinica  ћирилица
03/06/2017 |  11:47 ⇒ 04/06/2017 | 08:00 | Аутор: РТРС

Додик: Република Српска све видљивија у свијету (ВИДЕО)

Предсједник Републике Српске Милорад Додик завршио је тродневну посјету Русији и Међународном економском форуму у Санкт Петербургу. Република Српска се представила у одличном издању и све је видљивија, захваљујући прије свега Руској Федерацији, изјавио је Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједник Српске разговарао је и са челним представницима Зарубежњефта, који су отклонили све сумње и спекулације о изласку из Републике Српске.

- Република Српска је на Међународном економском форуму добро представљена и постаје све видљивија у свијету - изјавио је предсједник Српске за РТРС.

Додик је навео да Српска задржава пажњу важних људи у Русији и да је то за нас веома важно.

- За Републику, која је окружена са доста проблема везаних за свој политички статус у самој БиХ и у поимању других, прије свега запада, веома је важно да овдје буде на прави начин представљена - рекао је предсједник Српске.

Он је истакао да Русија указује Савјету безбједности УН на све релевантне информације, када је ријеч о извјештајима о БиХ.

- Русија не оклијева да обавијести Савјет безбједности о релевантним информацијама и не дозвољава да лажи високих представника, прије свега господина /Валентина/ Инцка то поремете - навео је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је током посјете Русији и учешћа на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу разговарано о бројни привредним питањима и сарадњи са руским компанијама. Додик је током форума разговарао и са челним представницима "Зарубежњефта".

- Синоћ смо разговарали са представницима "Зарубежњефта" и поново је ојачано наше увјерење да заједничка сарадња, везано за Рафинерију уља и нафте и дистрибутивни систем нафтних деривата, има шансу да се развија и да нема наговјешатаја да би тај систем могао бити угрожен, како то неки спекулишу - закључио је Додик.

Предсједник Српске је јуче разговарао са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином. Путин је Додику рекао да ће Руска федерација у спољној политици задржати исте ставове и бранити међународно право, а самим тим и међународни субјективитет Републике Српске.

Претходно је предсједник Српске разговарао и са предсједником Законодавне скупштине Санкт Петербурга, Вјечиславом Макаровим, генералним секретаром УН Антониом Гутересом, потпредсједником руске Владе Дмитријем Рогозином и савјетником предсједника Руске Федерације за економске послове Сергејом Глазјевим.