latinica  ћирилица
06/06/2017 |  14:46 ⇒ 14:50 | Аутор: РТРС

Радојичић-Мировић: Потврда интензивне сарадње Бањалуке и Војводине

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић разговарао је данас са делегацијом Владе АП Војводине коју је предводио предсједник Игор Мировић.
Делегација Војводине у Бањалуци (Фото: banjaluka.rs) -
Делегација Војводине у Бањалуци (Фото: banjaluka.rs)

На састанку су истакнуте бројне могућности сарадње између Војводине и Републике Српске, односно два највећа града Бањалуке и Новог Сада.

Радојичић је нагласио да је приоритетни пројекат Бањалуке у наредном периоду кандидатура за европску пријестоницу културе 2024. године и да ће у том послу имати велику помоћ колега из Новог Сада, града који ће 2021. године понијети ову  титулу. 

Радојичић је истакао да је народ Репбулике Српске и Војводине изузетно повезан на различитим линијама сарадње.

- Град Бањалука интензивно сарађује са неколико локалних заједница у Војводини, а то су Нови Сад, Суботица и Сремска Митровица. Оно што је урадио Нови Сад када је у питању европска пријестоница културе за нас је била идеја водиља и надам се да ће и Бањалука успјети да оствари тај циљ за 2024. годину. Предсједнику Мировићу сам представио и пројекте развоја индустријских и пословних зона, а компаније из Војводине односно Србије су добро дошле, јер познају тржиште и имају везу са људима овдје. Наш план је да ове године промовишемо пословне зоне управо према комшијама и у том погледу ће нам сарадња са привредним субјектима из Војводине добро доћи - рекао је Радојичић новинарима.

Предсједник војвођанске Владе Игор Мировић, изјавио је да се сарадња између Републике Српске и Војводине не заснива само на интересима, већ и на дубоким емоцијама и повезаности народа који живи на овим просторима.

- Сагласили смо се да у нашој међусобној срадњи има још простора за напредак и за нове послове. Конкретно, данас је потписан споразум о сарадњи између привредних комора Репбулике Српске и Војводине, а ми ћемо са наше стране настојати да привреднике Војводине упознамо са потенцијалима које нуди Бањалука и вјерујем да код њих постоји интерес за учешће у развојим пројектима које ће Бањалука представити. Напомињем да већ постоји добра сарадња између највећих здравствених установа Републике Српске и Војводине, као и између бањалучког и новосадског универзитета – навео је Мировић и изразио увјерење да ће већ ове јесени бити потписан општи споразум о сарадњи свих институција Републике Српске и Војводине.

У оквиру посјете Републици Српској, делегација Владе Војводине данас се састала и са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и премијерком Жељком Цвијановић.

Извор: banjaluka.rs