latinica  ћирилица
14/06/2017 |  12:37 ⇒ 12:47 | Аутор: РТРС

Шаровић: Поштоваћемо препоруке Владе Српске о допунама Кривичног закона БиХ

Министар спољне трговине и економских односа БиХ, Мирко Шаровић, рекао је да је Савјет министара БиХ у начелу усвојио текст измјена и допуна Кривичног закона, те да ће српски министри прихватити коначан текст уколико буду прихваћене њихове примједбе које су "на линији препорука Владе Републике Српске".
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

Текст измјена и допуна Кривичног закона вјероватно нећемо видјети наредних дана док записником не констатујемо да ли су све примједбе уграђене у нови текст закона", рекао је Шаровић, у паузи засједања Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Уколико текст измјена и допуна Кривичног закона БиХ не буде усаглашен са примједбама, каже Шаровић, може да иде у процедуру, али без гласова српских представника који ће у том случају бити прегласани. Појаснио је да коначна верзија закона излази онда када у записнику са сједнице Савјета министара БиХ буду побројане све примједбе министара из Савеза за промјене и када њих усвоји већина чланова Савјета министара БиХ.

Најавио је да ће се данас састати са министром правде БиХ Јосипом Грубешом како би прегледали све примједбе, јер је ријеч о прецизним формулацијама које "захтијевају суштинску пажњу".

"Министарство правде Републике Српске је саопштило да уважава чињеницу да је потребно постојећи Кривични закон у БиХ, односно члан 145, усагласити са оквирном одлуком Савјета Европе како би се испуниле препоруке Манивала. Имали смо сагласност ресорног министарства да се крећемо у оквиру оног што је дефинисано у оквирној конвенцији и додатном протоколу конвенције о сајбер криминалу, јер је то дио члана 145", рекао је Шаровић.

Он наглашава да ресорно министарство констатује да је предложени текст закона члан 145 у супротности са Европском конвенцијом о људским правима, јер ограничава слободу изражавања, те да може имати различите конотације у својој примјени.

Извор: СРНА