latinica  ћирилица
28/06/2017 |  18:20 ⇒ 29/06/2017 | 08:39 | Аутор: РТРС

Отворен Сајам књига у Андрићграду (ФОТО/ВИДЕО)

На Видовдан, у Андрићграду је отворен Други сајам књига, а на шеталишту између Каменог града посвећеног нобеловцу и знамените Ћуприје на Дрини - откривен споменик Мехмед паши Соколовићу.
Свечано отварање "Сајма књига у Андрићграду" - Фото: РТРС
Свечано отварање "Сајма књига у Андрићграду"Фото: РТРС

Предсједnик Српске Милорад Додик раније данас стигао је у Андрићград, а на улазу у Камени град добродошлицу су му пожељели начелник општине Вишеград Младен Ђуровић, шеф Клуба Срба у Вијећу народа Народне скупштине Републике Српске Перо Петровић и идејни творац Андрићграда, прослављени српски режисер Емир Кустурица.

Додик - Кустурица у Андрићграду

Домаћини су, након пријема, предсједника Републике Српске који је дочекан са погачом, сољу и ракијом, повели у панорамску вожњу бродом на ријеци Дрини, током које ће Додик са челним људима Вишеграда и Андрићграда разговарати о актуелним питањима у овој средини.

Милорад Додик у Андрићграду

Претходно је откривен споменик Мехмед-паши Соколовићу у Вишеграду.

Ако је судити по бесједи угледног српског акaдамика Матије Бећковића, велики турски везир Мехмед паша Соколовић, рођен као Бајица Ненадић, никада се није одвојио од свог народа, вратио се након скоро 500 година да са мјеста гдје je постављен бронзани споменик гледа своје дјело изграђено за његова живота, чувени мост овјековјечен у дјелу Иве Андрића.

Мехмед паша Соколовић одведен је у "данку у крви", потурчен, углед је стекао као отомански војсковођа, што поједини у Вишеграду користе као аргумент против постављања споменика у његову част, али остаје чињеница да је рођен као Србин, од оца Димитрија Ненадића у селу Соколовићи у околини Рудог.

Круна културних дешавања на Видовдан, у Андрићграду, јесте отварање Међународног сајма књига који је окупио бројне издаваче из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Андрићград je још једном показао да је мјесто гдје се на најбољи начин чува идентитет нашег народа.

Организатор је саопштио да су ову манифестацију, чији је идејни творац Емир Кустурица, подржали покровитељ манифестације - предсједник Републике Српске Милорад Додик, Министарство културе и информисања Србије, Министарство науке и технологије Републике Српске, Представништво Републике Српске у Србији и Општина Вишеград.