latinica  ћирилица
09/07/2017 |  16:09 ⇒ 10/07/2017 | 12:21 | Аутор: РТРС

Хоће ли Савјет министара дочекати крај мандата? СНСД на изборе 2018. са ХДЗ (ВИДЕО)

Савјет министара неће дочекати крај мандата, а посланици СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ подржаће његову смјену, изјавио је лидер највеће странке у Српској и предсједник Републике Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Неповољан положај Српске мора се мијењати, тврди Додик, а СНСД, каже, партнера за тај план види у ХДЗ-у.

Власт на нивоу БиХ је потпуно пропала, коалиције су се распале, а већина постоји само онда када се расправља о личним разлозима – тако је лидер СНСД-а Милорад Додик, описао стање на нивоу БиХ. Ни Савез за промјене, тврди Додик, не представља више никога, а заједничке институције, истиче, сада служе њиховим личним интересима.

- Босна и Херцеговина и заједничке институције не користе никоме осим тим људима. Раније смо покушавали да зауставимо запошљавање, сада се опет то отворило. Тамо су превисоке плате, делегат у Представничком дому има дупло већу плату него ја као предсједник Републике, нагласио је предсједник Српске.

Република Српска мора, каже Додик, бити базично питање, а не БиХ. Тако ,истиче, стоји и у Уставу и у Дејтону. А то, тврди, масовно крши Савез за промјене. Да је тако, напомиње, види се и на примјеру гласања у Представничком дому за давање сагласности за ратификацију Споразума о статусу фунцконисања Међународне комисије за нестала лица. Став надлежних институција Српске, је да је Споразум супротан њеним интересима, јер би ИЦМП била потпуно амнестирана од било какве одговорности за дискриминаторски однос према српским жртвама и њиховим породицама.

- Савез за промјене упорно показује своје антирепубличко дјеловање које доводи до тога да већина људи овдје у Републици Српској сматра да је то очит доказ издаје, истиче Додик.

Негативан положај Српске мора се мијењати истиче Додик. Партнера за тај план види у ХДЗ-у. Добра сарадња ове, са највећом странком у Српској, наглашава Додик, мора се наставити и на највишем нивоу.

Он подразумијева сљедеће – договор око заједничког наступа приликом сљедећих избора. Зна се да ми подржавамо Изборни закон који третира промјену начина избора чланова Предсједништва и Дома народа у Федерацији, и ако он дође ми ћемо га подржати. С друге стране договорили смо се господин Човић и ја у Бањалуци, да ако СНСД каже да неко питање на нивоу БиХ није у интересу Српске да они за то неће гласати, поручио је Додик.

Нови облици сарадње, начин спровођења договореног и заједнички наступ на изборима, о томе ће Додик, са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем разговарати на састанку у Мостару, у сриједу, 12. јула.