latinica  ћирилица
19/07/2017 |  11:51 | Аутор: РТРС

Помоћ Љубињу била брза и ефикасна

Ватрогасни савез Републике Српске брзо и ефикасно је реаговао током посљедњег великог пожара у Љубињу и у врло кратком времену обезбиједио најнеопходнију опрему тамошњој ватрогасној јединици, изјавио је Срни предсједник овог савеза Горан Стојаковић.
Ватрогасци - Фото: РТРС
ВатрогасциФото: РТРС

Он је најавио да је у овој години планирана набавка још једног ватрогасног возила за ту локалну заједницу.

Стојаковић каже да је Ватрогасни савез, након позива Територијалне ватрогасне јединице Љубиње и начелника општине, у року од 24 часа од избијања пожара обезбиједио да се достави 21 напртњача - помоћ од колега из јединица из Приједора, Градишке и Лакташа, али и једно теренско ватрогасно возило са пумпом високог притиска.

"Обезбиједили смо и да колеге из Требиња и Гацка у два наврата помажу у гашењу пожара", рекао је Стојаковић.

Он је истакао да се зимус увјерио у лошу опремљеност ватрогасне јединице у Љубињу, те да у протеклом периоду није било значајнијих улагања.

"Због такве ситуације предложили смо да ватрогасно возило, које је Савез финансирао, из Приједора буде достављено Љубињу", каже Стојаковић и додаје да ће ова локална заједница током године добити још једно теренско возило које ће им значајно помоћи у гашењу пожара.

Стојаковић истиче да је Ватрогасни савез максимално изашао у сусрет колегама у Љубињу, али је указао и на пропусте локалне заједнице и тамошње Ватрогасне јединице због неблаговремене извршене припреме, с обзиром да су могли претпоставити да ће пожар из Федерације БиХ, који је био активан два дана, прећи на њихову територију.

"Ово је наук и опомена да се морају извршити припреме, мјере и радње које су и предвиђене Републичким планом спровођења мјера за гашење пожара на отвореном простору", каже Стојаковић.

Он је рекао да је у плану техничког опремања за 2017. годину, осим ватрогасних возила, и друга заједничка ватрогасна опрема, један уређај "димовук" са три функције – вентилатор натпритска, уређај за извлачење запаљивих пара и дима и уређај за производњу лаке пјене.

"У предвиђеном нацрту измјена и допуна Закона о заштити од пожара стоји допуна у вези са израдом планова евакуације за поједине објекте и обавеза израде тих палнова, а из искуства јединица које посједују ту опрему се показала максимална ефикасност код евакуације и спашавања лица како у вишеспратним стамбеним објектима тако и у јавним установама – болницама, школама...", рекао је Стојаковић.

Извор: СРНА