latinica  ћирилица
19/07/2017 |  15:24 ⇒ 17:29 | Аутор: РТРС

Приједор: СДС против давања пољопривредног земљишта под закуп (ВИДЕО)

Одборници скупштине града Приједора усвојили су приједлог Одлуке о расписивању јавног огласа за давање под закуп пољопривредног земљишта у својини Републике Српске на подручју града, путем прибављања писаних понуда.
СО Приједор - Фото: РТРС
СО ПриједорФото: РТРС

У овом случају, приједорска градска администрација је посредник, док је Република Српска власник земљишта. Ова тачка дневног реда наишла је на негодовање одборника СДС-а, који тврде да се спорно земљиште не може издати под закуп, јер је у власништву Пољопроизвода.

На данашњој сједници Скупштине града, изабран је и нови замјеник градоначелника, кандидат СНСД-а, Александар Миљуш.

Једногласном одлуком одборник Миљуш изабран је за замјеника градоначелника. По професији дјечији хирург, обављао је функцију руководиоца приједорске филијале Фонда здравственог осигурања.

- Радићемо у оном правцу у којем су наша градска и локална администрација и Град Приједор кренули уназад пар година, како би се велики инфраструктурни пројекти продубили и завршили, те започели и неки нови - наглашава Миљуш.

Мјесто замјеника градоначелника било је упражњено од 23. маја, након изненадне смрти Драге Тадића, који је обављао ову функцију. Одборници су усвојили и одлуку о давању под закуп око 600 хиљада хектара пољопривредног земљишта.

- Искрено се надам да ћемо са овим у значајној мјери уредити проблематику кориштења земљишта које је потребно пољопривредним произвођачима за њихов даљи рад, те да ћемо разријешити питања бесправног кориштења земље која се додјељује - каже градоначелник Миленко Ђаковић.

Одборници СДС-а нису подржали ову одлуку. Тврде да је земљиште у власништву Пољопроизвода, што може имати негативне посљедице.

- Дошао сам до сазнања да имамо и судску пресуду Окружног суда и Врховног суда који су пресудили у корист Пољопроизвода. Ако је неко власник, не могу Скупштина и Влада доносити одлуке којима дају у закуп туђу земљу - каже Раденко Стијепић, одборник СДС-а.

Приједорски одборници разматрали су и реферате из имовинско-правне области.