latinica  ћирилица
19/07/2017 |  16:19 ⇒ 17:40 | Аутор: РТРС

Бањалука: Сутра избор предсједника Скупштине, формиран нови клуб (ВИДЕО)

Зоран Талић кандидат је владајуће већине за новог предсједника бањалучке Скупштине, након што је предложено разрјешење Будимира Балабана. О томе би сутра требало да се изјасни градски парламент.
Скупштина Бањалука - Фото: РТРС
Скупштина БањалукаФото: РТРС

Балабан, који је недавно напустио ДНС, представио је данас нови клуб, који осим њега чине још бивши одборници ДНС-а Ненад Шибаревић и Стојан Вукајловић, као и досадашњи независни одборник Миленко Јаћимовић.

Све је извјесније да ће Зоран Талић бити нови предсједник Скупштине града Бањалука. Иза његовог именовања стала је коалција СНСД, ДНС, социјалисти Уједињена Српска и одборник националних мањина.

- Он је био приједлог градоначелника и то су подржале све чланице коалиције. Очекујемо сутра разрјешење старог предсједника и именовање новог- Зорана Талића - каже Боран Босанчић, одборник ДНС-а у Скупштини града.

Раденко Комљеновић, предсједника бањалучког Градског одбора Социјалистичке партије каже да је на приједлог градоначелника једногласно прихваћено да на сутрашњој сједници буде изабран предсједник скупштине.

Тројица посланика који су наппустили ДНС и данас формирали клуб одборника, неће пољуљати скупштинску већину, тврде у владајућој коалицији.

- Из појединих странака опозиције неки одборници већ су постали самостални одборници. Њихово опредјељење о томе како ће дјеловати у Скупштини биће познато у наредном периоду - каже Комљеновић.

У новом клубу кажу да им није циљ да буду ни власт, ни опозиција, већ да заступају практичне, јавне политике и интересе.Подржаће, тврде, све добре приједлоге градоначелника. Балабан очекује да ће имати седам до девет одборника. О именима није желио да говори.

- Хоћемо да направимо једну мрвицу. Та мрвица ће врло брзо прерасти у грудву, а грудва зна бити врло незгодна... Имамо обећања одређених одборника да ће нам се врло брзо придружити - каже Балабан.

Балабан би на сутрашњој сједници Скупштине града требало да буде разријешен са функције предсједника локалног парламента, а на то мјесто именован Зоран Талић, који је недавно напустио ПДП.