latinica  ћирилица
19/07/2017 |  21:55 | Аутор: РТРС

Брнабић: Влада Србије није ни проруска нити проамеричка

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да Влада Србије није ни проамеричка ни проруска, већ просрпска и да је дубоко посвећена побољшању живота грађана.
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

Брнабићева је истакла да је Србија дубоко посвећена приступању ЕУ и да је то јасно свим њеним партнерима, укључујући Русију.

Он је у интервјуу за Си-Ен-Ен навела да Русија представља велико тржиште за Србију и да је њен велики трговински партнер, као и да су Срби несумњиво историјски, вјерски и традиционално блиски са Русијом.

"Треба да будемо одговорни према свим грађанима и одржавамо наше везе са Русијом. То је важан извор нашег раста", нагласила је Брнабићева.

На инсистирање новинара да се изјасни о наводном руском мијешању на Балкану, са циљем да се регион, како је наведено, искористи као "одскочна даска" за мијешање у ЕУ и НАТО, Брнабићева је рекла да "не види да се то догађа".

"Као што сам рекла, морам и да поновим, наш стратешки пут је ка ЕУ, увек смо имали једну и исту поруку - идемо ка ЕУ, Русија је наш пријатељ и наш економски партнер. И нема ничег више од тога", нагласила је Брнабићева.

Она је истакла да су Србији потребна нова радна мјеста и нове компаније, додајући да се ове године нада расту БДП-а од три одсто, а 2018. расту од 3,5 одсто.

"Моја влада представља потпуни континуитет са претходном владом премијера Александра Вучића. Имали смо велики успех у претходне три године, пуну фискалну консолидацију, пре тога смо били три месеца пред банкротством, а сад имамо пуну макроекономску стабилност", рекла је Брнабићева.

Коментаришући то што је "у дубоко конзервативној земљи", на челу владе као особа која се изјашњава као геј, а уз то је и жена, Брнабићева је нагласила да се цио живот отворено изјашњава као геј и да никада није имала проблем у Србији.

"Волела бих да мислим да Србија није толико конзервативна, хомофобична или ксенофобична у том смилу. Свакако постоји простора за унапређење и промену и свакако има људи који и даље мисле да то није океј, да то није део наше традиције или вредности, али мислим да су они мањина, гласна, али и даље мањина", рекла је Брнабићева.

Извор: СРНА