latinica  ћирилица
20/07/2017 |  08:59 | Аутор: РТРС

"Обавјештајна агенција не смије радити по страначким линијама"

Предсједавајући Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак рекао је да постоје проблеми у раду Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/, те да је циљ да рад ове агенције буде унапријеђен, а не да се ради по било каквим политичким или страначким линијама.
Бариша Чолак - Фото: СРНА
Бариша ЧолакФото: СРНА

"Њен рад мора бити сведен искључиво у законске оквире и на постулате професионализма и да ОБА не буде сама себи циљ и да не ради по било чијим страначким или политичким упутама", рекао је Чолак, који је и први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије парламента БиХ за надзор над радом ОБА.

Он је за "Глас Српске" рекао да за смјену предсједавајућег ове комисије Николе Шпирића треба да постоје аргументи, а не жеље.

Упитан да ли је Шпирић злоупотријебио свој потпис и у име комисије у ОБА послао закључке које она није усвојила, као што тврди СДС, Чолак је рекао да се такве спекулације неће више појављивати од оног тренутка када буду сваки записник и изговорену ријеч имали тонски забиљежену, односно када буду снимали сједнице.

"Ако оба дома на темељу аргумената закључе да евентуално било који од чланова или цијела комисија нису радили како закон налаже, у том случају постоји или промјена појединих чланова или комплетне комисије. Не може се то чинити на трагу медијских написа", истакао је Чолак.

Он је додао да ће о раду агенције бити озбиљно разговарано на заједничком састанку са руководством ОБА и Извршно-обавјештајним одбором, којег чине предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и његова два замјеника Вјекослав Беванда и Мирко Шаровић.

На питање да ли је тачно да ОБА "упада" у обавјештајни систем Србије и Хрватске, Чолак је рекао да код таквих навода треба бити врло опрезан и да ће појединци сносити консеквенце ако се у надзору утврди да су евентуално пређене границе закона и да није поступано у складу са законом.

Извор: СРНА