latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:09 ⇒ 13:38 | Аутор: РТРС

Коштићу затворска казна замијењена новчаном

Сенад Коштић, који је осуђен на годину дана затвора због покушаја придруживања страним паравојним формацијама у Сирији, замијенио је у Суду БиХ затворску казну у трајању од годину дана за новчану у износу од 36.000 КМ.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

"Осуђеном Сенаду Коштићу изречена је казна затвора у трајању од годину дана, рјешењем Суда БиХ замијењена је за новчану, коју је осуђени у цијелости уплатио", рекли су у Суду, додајући да Коштићу током истраге није био одређен притвор.

Коштић би требало да плати 36.000 КМ, колико би по закону требало платити за годину дана затвора, ако се има у виду да дан затвора кошта 100 КМ, преноси Бирн.

Коштић је у јуну 2016. проглашен кривим након што је Суд БиХ прихватио његов споразум о признању кривице да је почетком јануара прошле године из Велике Кладуше аутобусом отпутовао прво до Сарајева, а дан касније наставио пут према Црној Гори, гдје је на аеродрому у Подгорици за 109 евра купио једносмјерну карту за Истанбул у намјери да пређе границу Турске и Сирије и прикључи се јединицама "Исламске државе".

Међутим, приликом слијетања на аеродром у Истанбулу, турска гранична полиција је одбила његов улазак у ту земљу, након чега је ухапшен по повртаку у БиХ.

Коштић је други осуђени због придруживања страним формацијама којем је Суд БиХ казну затвора замијенио новчаном.

Прошле године је Неџад Мујић, звани "Ебу Мубарек" и "Хаџија", за нешто мање од девет мјесеци затвора платио више од 26.000 КМ, с обзиром на то да је у притвору провео више од три мјесеца.

И Мујић је по споразуму осуђен на годину затвора због пружања финансијске и друге помоћи борцима "Исламске државе" у Сирији.

У пресуди је наведено да је Мујић од септембра 2013. до половине 2015. године из Аустрије више пута одлазио у Сирију, гдје је пружао финансијску и другу помоћ, те учествовао у активностима "Исламске државе".

Извор: СРНА