latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:21 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Користити механизам координације

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изразио је наду да ће уз политичку вољу у БиХ што прије бити пронађено рјешење за Транспортну заједницу јер је то важан споразум који су потписале и друге земље региона.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс Гунар ВигемаркФото: СРНА

Вигемарк је оцијенио да је са самита у Трсту дошао негативан сигнал када БиХ није била у прилици да потпише приступање Транспортној заједници.

Након разговора са предсједником Владе Републике Српске Жељком Цвијановић, он је рекао да је на састанку истакнуто да Српска не оспорава суштину уговора, већ је проблем у унутрашњој координацији ставова, што је чест случај.

Он је поручио да је важно радити на реформама које су кључне за европски пут, али водити рачуна о надлежностима свих нивоа власти.

Према његовим ријечима, ЕУ не намеће модел на који ће БиХ усаглашавати заједничке ставове, али треба користити механизам координације и обезбиједити континуиран проток информација.

Вигемарк је изразио задовољство да је механизам координације профункционисао и да су формиране радне групе које раде на усклађивању одговора на Упитник ЕУ.

Он је истакао да мора бити пронађено рјешење и за закон о акцизама, те напоменуо да ЕУ није тражила конкретан износ акциза, већ да је то питање које домаће власти морају усагласити.

Вигемарк је додао да се, у супротном, успорава европски пут, те нагласио да је неприхватљиво да било која политичка странка или лидери, било да су на власти или у опозицији, једноставно кажу да не могу да се усагласе или пасивно са стране чекају разрјешење ситуације.

"Сама суштина процеса приступања и подношење апликације за чланство је одговорно лидерство и дјеловање", рекао је Вигемарк.

Он увјерава да ЕУ не даје предност ниједној страни у БиХ, нити окривљује икога, већ само позива домаће лидере да на одговарајући начин координишу своје ставове, посебно када је ријеч о међународном наступу.

Вигемарк је рекао да због тога из ЕУ инсистирају и на заједничким стратегијама.

Он је напоменуо да је било застоја у реформским процесима, те поручио да ЕУ не прихвата објашњења да је до тога дошло због избора, који су још далеко, те да изостанак дјеловања није прихватљив.

Вигемарк је додао да је прошле године ЕУ била "импресионирана напретком БиХ на европском путу", али да је ове године то изостало.

Извор: СРНА