latinica  ћирилица
20/07/2017 |  13:56 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

"Заједничким дјеловањем побољшати људска права у медијима"

Статус људских права у медијима у БиХ не може бити побољшан ако сви релевантни актери као што су новинари, медији, институције, те остали релевантни сектори нису и активно и симултано укључени, изјавио је данас на Јахорини шеф Оперативног одјељења у Делегацији ЕУ у БиХ Мелвин Асин.
Јахорина - Мапирање људских права - Фото: СРНА
Јахорина - Мапирање људских праваФото: СРНА

На презентацији пројекта "Мапирање људских права у медијима из перспективе грађана, рањивих група и медијске заједнице у БиХ" он је појаснио да ће се пројекат вриједан 350.000 евра у наредне три године бавити мониторингом и извјештавањем о статусу људских права у медијима у БиХ.

Премна његовим ријечима, пројекат ће бити подржан онлајн платформом и базом података о статусу људских права у медијима, помоћу које ће се мапирати потребе и позиције свих учесника у процесу информација, како би се допринијело развоју стратегије људских права широм БиХ.

"Кроз пројекат који подржала ЕУ, ми доприносимо слободи говора и заштити људских права у БиХ, што представља најважије вриједности Уније и који припада нашим главним приоритетима и политикама", рекао је Асин новинарима.

Замјеник министра за људска права и избјеглице БиХ Предраг Јовић рекао је да је пројекат одраз сарадње Министарства и Европске комисије у заштити и промоцији људских права у БиХ, те подстицања цивилног друштва да пружи максимум у развоју друшТва у овом домену.

"Медији су један од стубова демократије и кључни фактор у промоцији и унапређењу људских права у БиХ. Пројекат је значајан, јер доприноси бољој сарадњи невладиног и владиног сектора, те медија", истакао је Јовић, додавши да ће пројекат допринијети промоцији и заштити људских права, поготово најрањивијих категорија, као што су лица са инвалидитетом, националне мањине.

Главни истраживач пројекта Срђан Пухало рекао је да се пројектом жели на један, колико је могуће, егзактан начин, "измјери" стање људских права, водећи се с једне стране чињеницама које се могу добити од релевантних институција, а с друге стране мјериће се и ставови и мишљење група којима ће се бавити пројекат.

Према његовим ријечима, пројектом ће бити обухваћени медији, односно како они извјештавају о тим маргиналним групама, те положај новинара и новинарске професије.

У другој и трећој години спровођења пројекта, рекао је Пухало, моћи ће се видјети да ли долази до неких помака и у којем правцу, односно да ли је оно што се предузима да би се побољшала људска права одређених група даје ефекта и колики је он.

Он је додао да, ако мјере не дају ефекат, предузимаће друге мјере, односно вршиће се притисак на људе који креирају политике и који би требало да раде на побољшању људских права у БиХ.

Овај пројекат финансира ЕУ, а проводе га Удружење "БХ новинари", Европска федерација новинара и центар за едукацију "Проедука".