latinica  ћирилица
26/07/2017 |  11:23 | Аутор: РТРС

Нови Правилник о ЦЕМТ дозволама

Министарство комуникација и транспорта БиХ издало је нови Правилник о ЦЕМТ дозволама, којим се домаћим превозницима прописује начин утврђивања годишњег контингента мултилатералних дозвола за обављање међународног превоза терета.
Граничи прелаз - камиони - Фото: РТРС
Граничи прелаз - камиониФото: РТРС

На овај начин биће регулисана расподјела, кориштење, повлачење, као и враћање ЦЕМТ дозвола, докумената на основу којих се регулише превоз терета у међународном саобраћају, саопштено је данас из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Нови Правилник о ЦЕМТ дозволама усклађен је са Водичем Међународног транспортног форума /ИТФ/ о кориштењу мултилатералних квота ЦЕМТ дозвола. Једна од важних нових карактеристика Правилника односи се на бодовање превозника који учествују у поступку расподјеле ЦЕМТ дозвола.

Према Правилнику који је ступио на снагу, бодовање превозника врши се на основу квалитета и носивости возног парка, као и броја запослених возача, док ће се додатни критеријуми за бодовање примјењивати од 1. јануара 2020. године. Пооштрене су и контроле искориштености дозвола које ће се вршити у сарадњи са Спољнотрговинском комором БиХ.

У случају да дозволе не буду искориштене, биће одузете.

Предвиђене су и строже мјере за превознике који не користе ЦЕМТ дозволе у складу са правилима ЦЕМТ-а прописаним Законом о међународном и међуентитетском друмском превозу, те Правилником као основним подзаконским актом.

Извор: СРНА