latinica  ћирилица
27/07/2017 |  09:27 ⇒ 11:34 | Аутор: РТРС

Нема књижења војне имовине без споразума

Вршилац дужности правобраниоца БиХ Млађен Мандић сматра да би најбоље рјешење за књижење војне имовине у БиХ било усвајање закона о државној имовини.
Војна имовина - Фото: РТРС
Војна имовинаФото: РТРС

Мандић је за "Еуроблиц" рекао да се захтјеви за књижење имовине достављају на основу документације коју прослиједи Министарство одбране БиХ, те навео да је до сада уписано 18 локација у Федерацији БиХ на основу 25 судских пресуда, а у Српској још ниједна.

Поводом тога што је Предсједништво БиХ задужило Министарство одбране БиХ да убрза активности књижења непокретних перспективних војних локација, замјеник министра одбране БиХ из Српске Борис Јеринић каже да закључак Драгана Човића, Бакира Изетбеговића и Младена Иванића суштински не мијења јединствен став српских политичара о перспективној војној имовини, те напомиње да имовину не књижи то министарство, већ Правобранилаштво БиХ.

Посланик СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ Душанка Мајкић рекла је да се војна имовина може књижити само уз споразум ентитетских влада и Савјета министара БиХ, односно као што је рађено са осталом имовином која је припала војсци.

Мајкићева, која је и члан парламентарне Комисије за одбрану и безбједност, истакла је да је Српска то рекла хиљаду пута до сада, те да је шокирана ставом Предсједништва БиХ које је задужило Министарство одбране БиХ да убрза активности књижења непокретних перспективних војних локација и да га о томе обавијести.

- Како урадити књижење ако не постоји закон? - упитала је Мајкићева.

Она је напоменула да о том питању никада није било различитих мишљења између политичких актера из Српске и да на то питање треба да одговори српски члан Предсједништва /Младен Иванић/.

Из кабинета српског члана Предсједништва Младена Иванића речено је да се закључак Предсједништва усвојен на пољедњој сједници те институције, након разматрања извјештаја са састанка Сјеверноатлантског савјета и представника БиХ 20. јуна у Бриселу, односи на цијелу БиХ.

На састанку Сјеверноатлантског савјета 2010. године у Талину НАТО је одлучио да прими БиХ у Акциони план за чланство под условом да укњижи непокретну перспективну војну имовину као државну.

Према подацима Министарства одбране, Правобранилаштву су поднесени захтјеви за књижење 45 локација, 30 у ФБиХ и 15 у Српској, а до краја априла ове године укњижено је 27 локација.

Извор: СРНА