latinica  ћирилица
13/08/2017 |  09:20 | Аутор: РТРС

Лондон спреман за нову фазу разговора о "Брегзиту"

Велика Британија је изразила спремност да крене у нову фазу разговора о "Брегзиту" и изнесе детаље о будућем односу са ЕУ.

Аналитичари истичу да су почетни разговори Лондона са Бриселом дали мало резултата и да преговарачи из ЕУ захтијевају много јасније ставове британске делегације. ЕУ је упозорила да би могло доћи до одгађања временског рока одређеног за излазак Британије у марту 2019. године.

Они подсјећају да је Британија више за то да се одмах крене у разговоре о односима са Европом након "Брегзита" ради одређених гаранција пословним људима, грађанима и инвеститорима, али да Брисел инсистира да се морају постићи прво договори о разлазу.

"Били смо кристално јасни да су питања око повлачења из чланства и наше будуће партнерство повезана и да су преговори до сада ишли у смјеру подршке тог става", истакао је извор из британске Службе за "Брегзит".

Велика Британија саопштила је да се припрема да објави неколико докумената, укључујући планове за нове царинске договоре и приједлог рјешења потешкоћа на граници између Ирске и Сјеверне Ирске.

Наредна рунда преговора између Лондона и Брисела требала би да почне крајем мјесеца и обје стране теже напретку ка рјешењу најтежих проблема - колико ће Британија платити за излазак, каква права ће имати британски и европски држављани, те питање копнене границе европског блока у Ирској.

Извор: СРНА