latinica  ћирилица
15/08/2017 |  08:22 | Аутор: РТРС

Приказан филм о испаљивању ракета близу Гуама

Сјевернокорејски државни медији објавили су данас слике дијела плана о испаљивању ракета у близини америчког пацифичког острва Гуам, а лидер Ким Џонг Ун обавијештен је о детаљима акције коју је осмислила војска.
Сјеверна Кореја објавила план напада на Гуам - Фото: илустрација
Сјеверна Кореја објавила план напада на ГуамФото: илустрација

Ким је приказан како држи палицу у показује на мапу на којој пише "План стратешких снага о испаљивању и нападу", са путањом лета пројектила, која креће од источне обале Сјеверне Кореје, прелази Јапан и завршава се недалеко од Гуама.

Медији су пренијели да је Ким размотрио план, али да ће сачекати да види шта ће да ураде Американци.

Локација лансирања на мапи је недалеко од Синпа, града на источној обали у којем је смјештена подморничка база, рекао је Ким Донг Јуб, стручњак за војна питања на Универзитету у Сеулу.

Он је рекао да се приказ поклапа са оним што је Сјеверна Кореја објавила прошле седмице - да ће четири ракете средњег домета прелетјети јапанске префектуре Шимане, Хирошиму и Коићи, летјети 3.356,7 километара током 1.065 секунди и да ће пасти у воду, 30 до 40 километара од Гуама.

Ким је рекао да Пјонгјанг овом демонстрацијом показује да је самоувјерен и да шаље поруку Америци.

"То показује да је Сјеверна Кореја ово дуго проучавала и да се спрема да дјелује ако одлучи да то учини", додао је овај стручњак.

Пријетња против базе на острву Гуам била је повод за размјену оштре реторике између Вашингтона и Пјонгјанга прошле седмице.

Извор: СРНА