latinica  ћирилица
15/08/2017 |  09:07 | Аутор: РТРС

Вучић: Индија-традиционалан и досљедан пријатељ Србије

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је поводом 70 година независности Индије да је та земља традиционалан и досљедан пријатељ Србије, те да се та досљедност огледа и у принципијелном ставу Владе у Њу Делхију да поштује суверенитет и територијални интегритет Србије и да не признаје једнострану проглашену независност Косова.
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Александар Вучић (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

"Тиме на најбољи начин манифестује улогу чувара и градитеља праведнијег међународног поретка, заснованог на поштовању међународног права", оцијенио је Вучић за "Политику", која је објавила специјални додатак поводом 70 година независности Индије.

Он је нагласио да се на данашњи дан прије 70 година у Њу Делхију први пут завијорила тробојка са округлом ашок чакром у средини и означена побједа идеје и учења великог Махатме Гандија, да је могуће извојевати независност ненасилним активизмом, мирним начином и без проливања крви.

"Само годину дана касније, тадашња Југославија са Србијом у свом саставу, успоставила је дипломатске односе са Републиком Индијом. То значи да ћемо већ следеће године обележити и важан заједнички јубилеј - 70 година дипломатских односа", навео је Вучић.

Он је додао да је приликом посјете Индији у јануару ове године био импресиониран резултатима те земље у развоју привреде и примјени савремених технологија и истакао да у томе види и велике могућности за јачање свих видова сарадње двије земље.

Извор: СРНА