latinica  ћирилица
15/08/2017 |  10:12 ⇒ 14:31 | Аутор: РТРС

Кредитни аранжман ММФ-а остаје на снази, реформе се не спроводе

Резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Франческо Пароди изјавио је да проширени кредитни аранжман са БиХ остаје на снази до септембра 2019. године, како се и обавезала ова међународна финансијска институција, али је и констатовао да је очигледно да се реформе у БиХ не спроводе.
Међународни монетарни фонд (Фото: Philip Scalia/Alamy) -
Међународни монетарни фонд (Фото: Philip Scalia/Alamy)

"Први преглед програма који је био заказан за јануар још није окончан због кашњења у имплементацији мјера из фискалног и финансијског сектора, као и структуралних реформи у вези са унапређењем пословног окружења", рекао је Пароди за федералне медије.

Он је истакао да особље ММФ-а и представници власти остају и блиском контакту у погледу свих политика и техничких аспеката проширеног аранжмана.

Пароди није могао потврдити значи ли то да је аранжман замрзнут, с обзиром на то да закон о акцизама није усвојен, нити је познато хоће ли се опет наћи у парламентарној процедури, као ни до када је рок за испуњавање обавеза.

У септембру се навршавају двије године откако је Извршни одбор ММФ-а одобрио трогодишњи аранжман БиХ, а власти, које су потписале писмо намјере, још нису испуниле преузете реформе, због чега је непознато када ће и хоће ли уопште БиХ добити другу траншу ММФ-а у износу од 155 милиона КМ.

Извор: Срна