latinica  ћирилица
15/08/2017 |  13:16 ⇒ 13:29 | Аутор: РТРС

Мектић: Од пријаве НДП-а против Изетбеговића неће бити ништа

Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић оцијенио је данас да од формираног предмета на основу пријаве НДП-а против бившег агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића и лидера СДА Бакира Изетбеговића неће бити ништа.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

"Ништа неће бити од пријаве НДП-а. Тужилаштво је направило проблем за ову земљу и од предмета 'Референдум', а онда им судија за претходни поступак за три минута одбије отужницу", рекао је Мектић.

На конференцији за новинаре у Сарајеву Мектић је подсјетио да је из Тужилаштва БиХ наведено да нема конкретних имена, али да је "формиран предмет", наводећи да је формиран предмет и против њега 19. јула на основу анонимне пријаве.

"Пише да сам дозволио да Низам Изет запосли своју супругу у Агенцији за рад БиХ. Ко мене пита ко ће примити кога? Али они формирају предмете", рекао је Мектић, додавши да није наведена квалификације дјела и да је за формирање предмета против њега сазнао од "једног новинара", који му је пријатељ.

Мектић је навео да је против њега формиран предмет 15. пут, те да би се требало вратити уназад, "јер можда је јубиларни".

"Нису квалификовали дјело, свашта нешто су набацали, написали", рекао је Мектић, додавши да све исто пише и у тексту који је објавио портал "Дневно.ба".

Он је нагласио да Тужилаштво БиХ користи флоскуле попут "формирања предмета" и "у интересу истраге се не може ништа говорити", те да тиме покрива свој нерад.

Мектић је нагласио да у БиХ "нема правосудног система због чега је разваљена држава, не функционише трећи стуб власти".

Он је рекао да је политика доминантна над правосудним институцијама јер се носиоци правосудних функција труде да се додворавају политичарима.

Мектић је демантовао тврдњу потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ Ружице Јукић да јој је због пријетњи додијељена 24-часовна полицијска заштита.

Он се оградио од пријетњи упућених Јукићевој путем "Фејсбук" групе "Хапси! Мектићу хапси" и напоменуо да се огласила и невладина организација "Трећи блок" која тврди да стоји иза коментара на друштвеним мрежама, сврставши их у домен јавне критике.

"Видјећу да ли ћу покренути поступак утврђивања одговорности директора Дирекције за координацију полицијских тијела Мирсада Вилића који је додијелио физичку пратњу Ружици Јукић, којој то не припада ни по једном акту", каже Мектић.

Према његовим ријечима, она није ни тужилац ни судија, она је "чисти административни радник и не припада јој обезбјеђење".

"Ако јој неко пријети, а из овог видим да јој нико не пријети, она треба да се обрати надлежном полицијском тијелу у Тузли или Сарајеву, не знам гдје живи. Нажалост, у цијелу ту причу увукло се и Тужилаштво. У овој држави сви хоће полицијску заштиту, да им блинка испред аута и да имају кућицу испред стана. То се и њој /Јукићевој/ допало", мишљења је Мектић.

Он је поновио да правосуђе у БиХ ништа није урадило у борби против корупције и да му се чини да сада желе оптужити друге због свог нерада.

Мектић је одбацио наводе новинара Јосипа Шимића да напада на кадар из реда хрвтског народа у правосуђу БиХ, истакавши да њега не интересује националана припадност, него жели да ради.

"Шимићу, доста је и шовиниста и националиста и фашиста и кани се те приче, какав хрватски, српски, бошњачки кадар. Не интересује ме ко је чији кадар, дајте да спасимо државу која је разваљена због правосуђа. Не можете се вјечито хватати за националистичке теме", каже Мектић.

Када је ријеч о пљенидби 62 килограма хероина у Тузли, Мектић је рекао да је та акција урађена траљаво.

"Не знам да ли је то неко урадио намјерно или из незнања. Према ономе што знам, могу рећи да је ту проблем тужиоца који је дилетантски дао наредбу да се уђе у претрес, а да нису знали нити су имали информацију ко стоји иза тога. Умјесто да се сачека да се појаве особе, ушло се и нашла се велика количина дроге али без особа", рекао је Мектић.

Извор: Срна