latinica  ћирилица
15/08/2017 |  17:04 ⇒ 16/08/2017 | 07:49 | Аутор: РТРС

Мирослав Туђман: Алија је правио муслиманску БиХ! (ВИДЕО)

Алија Изетбеговић желио је унитарну БиХ, односно муслиманску државу.
Мирослав Туђман о Алији Изетбеговићу - Фото: РТРС
Мирослав Туђман о Алији ИзетбеговићуФото: РТРС

Ово у својој књизи "Друга страна Рубикона – Политичка стратегија Алије Изетбеговића" тврди Мирослав Туђман, син некадашњег предсједника Хрватске, Фреање Туђмана.

Препреку за остварење своје идеологије представљали су Срби и Хрвати који нису жељели да прихвате унитаризацију земље и међународна заједница са својим мировним плановима.

Циљ Изетбеговићеве политике, тврди за РТРС Мирослав Туђман, било је остваривање муслиманске доминације у унитарној држави БиХ, у којој Срби и Хрвати немају право на равноправност.

- Закључак је његов био да је БиХ може бити само унитарна држава и то држава муслиманског народа поготово што се на то додавала теза да Срби и Хрвати имају своје националне државе. Према томе немају право на равнопраљвност у смислу остваривања својих националниух интереса у БиХ, наводи Туђман.

Алија Изетбеговић, тврди Туђман, није желио да прихвати реалност у БиХ, постојање конститутивних народа који имају право на сувереност.

Због тога није желио да прихвати ниједан мировни план.

А полазили со од тога, истиче Туђман, да у БиХ постоје три конститутивна народа, да су ти народи суверени и да се према томе рјешење мора тражити у федералном или конфедералном уређењу, другим ријечима да сваки народ има право на територијални ентитет.

Да је Изетбеговић за рат био спреман показује и податак да су муџахедини бх. држављанство добијали прије почетка оружаних сукоба.

Иако су након потписивања Дејтонског споразума морали да напусте БиХ, исламски фундаменталисти су захваљујућу њему остали да, како Туђман у својој књизи наводи, шире исламизацију бошњачког народа.

- Прије него што су Бошњаци службено тврдили да је почео рат, долазе ти муџахедини са тезом да бране ислам и муслимане у Европи, додаје Туђман.

њига се бави и мотивима који су довели до муслиманско-хрватског сукоба, а циљ муслиманске политике је био демонтирање политичке структуре ХВО-а, односно укиидање Хрватске заједнице Херцег Босне.