latinica  ћирилица
16/08/2017 |  18:48 ⇒ 17/08/2017 | 11:08 | Аутор: РТРС

Изградња моста на Пељешцу нема званичну подршку бошњачке стране (ВИДЕО)

Да свако вуче на своју страну мимо логике, закона и Устава и да за то прима плату – у БиХ није ново. То потврђује и случај Пељешки мост. Док хрватски члан Предсједништва тврди да постоји безрезервна подршка за тај пројекат, бошњачки подсјећа да званичне подршке нема, а српски се у то не би мијешао ако не мора. А ако мора, онда да се ту дода и мост на Сави.
Пељешки мост - Фото: vecernji.hr
Пељешки мостФото: vecernji.hr

Шта је званичан став БиХ када је ријеч о градњи Пељешког моста у БиХ се данима нагађа, а званични представници државе имају различита тумачења. За предсједавајућег Предсједништва БиХ, Драгана Човића, све је јасно – Хрватска има безрезервну подршку да гради мост. Из СДА поручују да то није истина и да Човић непоштује Устав износећи ставове који нису усаглашени са осталим члановима Предсједништва.

"Недопустиво је да Човић умјесто обавезујућег заступања интереса БиХ, заступа интересе друге државе и настоји да оправда поступке Хрватске који представљају удар на суверенитет БиХ и у супротности су са Конвенцијом УН о праву мора и дугорочним интересима БиХ", стоји у саопштењу СДА.

Из СДА се позивају на документ Предсједништва из 2007. године у коме се јасно наводи да подршке за Пељешки мост нема док се не ријеши питање границе. С друге стране, Човић званичним сматра став Комисије која је преговарала са Хрватима 2006. године, када су сви услови из БиХ прихваћени, а спецификација моста урађена према мјерама које је БиХ тражила. Откако је он члан Предсједништва, каже, о томе се није разговарало, из чега закључује да то значи подршку Хрватској.

"Пуне три године ова тема није била на дневном реду Предсједништа БиХ, нити је о томе разговарано на званичном нивоу јер се подразумијевало подразумијевало да је дата потпуна сагласност с обзиром да је Хрватска испоштовала све предвиђене услове око пројекта изградње Пељешког моста", рекао је Човић.

Гдје је Човић видио сагласност ако Предсједништво БиХ од 2007. године није мијењало експлицитан став да подршке нема, није објаснио. Можда у ставу Комисије, чији став никад није верификован у Савјету министара, нити у Предсједништву.

"Када су радне групе окончале свој састанак, на службеним документима који су потписале обје стране, од скоро 20 чланова, једногласно је закључено да рјешавање прилаза Неуму, нешкодљив прилаз Неуму, ни у којем случају не прејудицира исход нити поступак утврђивања границе на мору", истакао је Игор Пејић, секретар Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Док Хрвати и Бошњаци одмјеравају снаге више од годину дана пред изборе у БиХ, српски члан Предсједништва, Младен Иванић, подржаће градњу моста, ако се испуне три услова.

"Они ће добити мост на  Пељешцу, ми нормалан приступ нашим водама, добити право изласка на отворено море и коначно ријешити питање моста у Градишци", каже Иванић.

Док се у БиХ надмудрују, шта је јаче – Уставне надлежности Предсједништва или став државне Комисије, из Хрватске поручују – мост се гради без одгађања јер је Европска унија одобрила средства, а са комшијама ћемо се објаснити. Још само да се комшије објасне у свом дворишту.