latinica  ћирилица
24/08/2017 |  13:52 ⇒ 13:53 | Аутор: РТРС

Црнадак очекује скоро приступање транспортној заједници

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак очекује да ће доћи до скорог приступања БиХ Транспортној заједници, а самим тим и до реализације инвестиција и грантова понуђених од ЕУ.
Игор Црнадак - Фото: РТРС
Игор ЦрнадакФото: РТРС

Током сусрета у Будимпешти са амбасадорима који БиХ нерезидентно покривају из главног града Мађарске, Црнадак их је обавијестио о напретку у односима са земљама региона, истакавши опредијељеност БиХ за даљи развој добрих комшијских релација посебно у оквиру процеса западнобалканске шесторке.

Он је информисао амбасадоре о значајном напретку процеса европских интеграција БиХ, те се захвалио присутним амбасадорима из земаља ЕУ на подршци коју пружају БиХ на том путу, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Црнадак је рекао да су европске интеграције топ приоритет спољне политике БиХ, чије институције интензивно раде на усаглашавању одговора на Упитник Европске комисије у намјери да тај велики посао окончају до краја ове године.

Истичући да БиХ има добре пријатељске везе са земљама које БиХ нерезидентно покривају из Будимпеште, Црнадак је навео да постоји стална потреба даљег јачања билетаралних веза, прије свега на економском плану.

На захтјев присутних амбасадора, Црнадак их је информисао о току изградње ауто-пута Будимпешта-Сарајево на коридору "Пет-це" и могућностима за скору обнову жељезничке линије између ова два града.

Састанку су присуствовали амбасадори Аргентине, Бјелорусије, Канаде, Чилеа, Кубе, Кипра, Индије, Молдавије, Филипина и Тајланда.

Осим њих састанку су присуствовали и отправници послова Вијетнама, Нигерије и Литваније.

Извор: СРНА