latinica  ћирилица
24/08/2017 |  15:29 ⇒ 17:37 | Аутор: РТРС

У Српској индустријска производња већа за четири одсто (ВИДЕО)

Бољи резултат на свим пољима индустријске производње у Српској, показатељи су из Информација о стању у области прерађивачке индустрије у првој половини године, коју је усвојила Влада.
Увоз - извоз - Фото: РТРС
Увоз - извозФото: РТРС

Раст од 4, 1 одсто забиљежен је у индустријској производњи. У прерађивачкој за 6,2 одсто. У томе предњачи зворничка Алумина. Резултат тога је и раст БДП-а.

- Већ сада имамо раст БДП-а од 2, 2 одсто у односу на прошлу годину, а уколико трендови остану до краја 2017.године, ми процјењујемо да ћемо имати раст не мањи него што је био у 2016.години, значи чак и више од три одсто, истакао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Позитивна кретања у индустрији, наводи Ђокић, довела су до раста извоза за 14,3 одсто.

Покривеност увоза извозом је 74,35 одсто.

Истовремено посао у прерађивачкој индустрији пронашла су 2.224 нова радника. Ђокић не сматра да су до раста довели јефтина радна снага и лоан послови. Унапријед дефинисана цијена рада, каже, јесте један од предуслова у области текстилне и индустије прераде коже, али то није случај у осталим гранама. А енергетски сектор бори се са никад гором хидролошком ситуацијом. Рјешење је у увозу струје.

- У току је тај процес набавке, према потребама се врши набавка енергије и испоручује крајњим купцима. Ово је једна крајње неповољна година, поручио је Ђокић.

Један од разлога због којег се струја мора куповати је и капитални ремонт Термоелектране Угљевик, који може да потраје и до 90 дана.

Тренутно се ради на уградњи електрофилтера, инвестицији вриједној 10 милиона марака, која треба да обезбиједи квалитетнију производњу и смањи загађење ваздуха.