latinica  ћирилица
24/08/2017 |  19:45 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

"Велики парк"-Шабановић са зеленом беретком ушетао у Суд БиХ (ВИДЕО)

Настављено је суђење Драгану Викићу и осталим осумњиченима за злочин над српским припадницима ЈНА у сарајевском Великом парку.
Шабановић са зеленом беретком на столу - Фото: РТРС
Шабановић са зеленом беретком на столуФото: РТРС

Какву правду породице могу очекивати,можда најбоље илуструје данашње појављивање свједока Мурата Шабановића,који је у судницу ушетао са зеленом беретком и ратним обиљежјем тзв. Патриотске лиге, а да за то није ни опоменут.

Док је зелена беретка са ратним грбом тзв. Армије БиХ стајала на столу за свједоке, Мурат Шабановић, чувен по покушају минирања вишеградске бране, заклињао се да ће говорити истину. Каква се истина од њега може очекивати, показао је негирајући властити из 2007. страном тужиоцу.

Тада је тврдио да је слушајући комуникацију радио-везом у полицијској станици у коју су приведени припадници ЈНА, препознао глас Драгана Викића. Данас каже:
- Кад си ми читала, тад сам ти рекао да нисам препознао глас. А да ти право кажем и да сам препознао не би свједочио јер он се борио за исте идеале за које се и ја борим, каже Шабановић.

Док Мурат, истиче своје присуства, а и данашњег другог свједока Хајрудина Шумана, ратног везисте војне полиције у 3. полицијској управи, у коју су приведени заробљени војници, Шуман то негира.

Данас је свједочио о присуству у Дому милиције, сједишту Драгана Викића гдје је, каже, сазнао да су припадници ЈНА ликвидирани у великом парку.

У ходнику је, тврди, чуо да их је убио извјесни Мишо, Жмиро Матић и да се по сазнању Викић ухватио за главу. И Шуман је, тврди предметни тужилац, Весна Илић, промјенио свој исказ, а ни адвокату првооптуженог Фахрији Каркину, контрадикторности нису промакле.

- Кад један не би био присутан, други би био кредибилан. Сви бјеже од истине. Сад нико није био у полицијској станици. Хајрудин Шуман зна све. Мурат Шабановић је онакав какав јест, истиче Фахрија Каркин, бранилац Драгана Викића.

Оба данашња свједока ближа су тежњама одбране, него Тужилаштва БиХ.

Ако и будући свједоци буду напрасно мијењали исказе, а Тужилаштво, као данас, настави са улалагњем доказа без потписа и са изгубљеним страницама, заосталим иза страног тужиоца, тешко да ће Викића и друге оптужене довести у везу са догађајем у Великом парку.