latinica  ћирилица
06/09/2017 |  12:12 ⇒ 14:22 | Аутор: РТРС

Дикић: Нисам крив, оптужница је измишљена

У наставку суђења пред подгоричким Вишим судом за покушај тероризма у Црној Гори током изборног дана 16. октобра прошле године, Братислав Дикић је рекао да није крив и да је оптужница против њега неоснована и измишљена.
Братислав Дикић (Фото:  E-Stock/P. Jovanović) -
Братислав Дикић (Фото: E-Stock/P. Jovanović)

- Никада нисам био припадник криминалне организације, нити ћу икада бити. Нисам никада учествовао у насиљу - навео је Дикић током главног претреса који води предсједник судског вијећа Сузана Мугоша.

Он је поновио да је у Црну Гору дошао након што се разболио да би покушао да се излијечи алтернативним медикаментима.

Дикић је навео да од свих оптужених познаје само пријатељицу Кристину Христић, која је са њим дошла у Црну Гору.

Он је рекао да оптуженог Синђелића није познавао од раније и да га је преко Фејсбука контактирао са жељом да се упознају.

Дикић је навео да су се упознали у Нишу у октобру и да је Синђелић помињао протест у Црној Гори, на шта му је рекао да не може доћи јер је болестан.

Он каже да су се други пут срели након четири-пет дана и да је тада Синђелић опет затражио од њега да дође на протест против НАТО, али да није прецизирао када ће скуп бити одржан и да ли ће га бити.

Дикић је додао је да му је Синђелић тада дао 500 долара, да му је рекао да је то за лијекове и да га је замолио да узме јер сада добро зарађује.

Он сматра да Синђелић није способан да организује оно што се наводи у оптужници и да га је довео у заблуду јер га је молио да дође на скуп, иако је знао да долази у Црну Гору. Дикић наводи да вјерује да је Синђелић инструисан да се тако понаша.

Дикић каже да је главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу нудио пуну сарадњу и чак оперативну помоћ.

- Ја сам се фотографисао испред Скупштине, нисам знао о чему је ријеч... Нисам толико луд да се сликам тамо испред Скупштине, а да је сутра нападнем - тврди Дикић.

Дикић је рекао и да није ни знао шта је Демократски фронт и да је за ДФ сазнао од тужиоца Саше Чађеновића.

Милан Петровић, бранилац Братислава Дикића, упозорио је да се његов брањеник осјећа изузетно лоше и да му је здравствено стање угрожено, али да због тога неће тражити одгађање рочишта.

Он је замолио да се наложи да се одбрани достави сва документација са магнетне резонанце на којој је Дикић био 31. августа у Клиничком центру Црне Горе, како би је могли послати љекарима у Србији који су га оперисали и дали своје мишљење, јер постоји велика опасност да је дошло до рецидива карцинома.

Одбрана је навела да је њихов утисак да се жели прикрити медицинска документација и стварно стање њиховог брањеника, јер, ако се ради о рецидиву болести, неопходно је брзо и правовремено реаговање.

Дикић је рекао да не жели да његово здравствено стање утиче на ток поступка и да ће учествовати колико буде могао како би се рашчистила, како је рекао, неоснована оптужница.

Мугоша је навела да је, као предсједник вијећа, само добила обавјештење да је Дикић одведен у Клинички центар и враћен, а да није добила никакву медицинску документацију.

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћени су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов, српски држављани Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић, Србољуб Ђорђевић.

Оптужницом су обухваћена и три црногорска држављанина - лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, те службени возач ДФ-а Михаило Чађеновић, док се поступак против преводиоца ДФ-а Ананија Никића води посебно.

Извор: СРНА