latinica  ћирилица
17/09/2017 |  19:25 ⇒ 20:11 | Аутор: РТРС

Породица Шкорић се опоравља од посљедица катастрофалног пожара (ВИДЕО)

Два мјесеца након катастрофалног пожара, породица Шкорић из љубињског села Банчићи, успјела је да обезбиједи неопходни грађевински материјал за уништену шталу. У ватри је, четрнаестог јула, нестала сва сточна храна и дио стоке. Кажу да се опорављају захваљујући солидарности појединаца и институција.
Породица Шкорић - Фото: РТРС
Породица ШкорићФото: РТРС

На дан када је ватра, за неколико минута, однијела муком стечену имовину, подсјећају нагорјели зидови и гареж. Киша је, прича Милица, сапрала пепео, али не може тугу.

- Кад погледате шта је било, а шта је сада, ухвати вас туга, али Боже мој, обновиће се - каже Милица.

Први корак је постављање крова на штали, да стока не борави на отвореном. Без помоћи Општине Љубиње, Министарства пољопривреде и хуманих појединаца, не би могли купити неопходни грађевински материјал. 

-  Шталу ћемо обновити, материјал је припремљен, биће јако тешко са уз наш труд и уз помоћ добрих људи све се може - каже Милан Шкорић.

Од нагорјелог кровног лима мораће подићи надстрешницу. Купили су и мањи дио потребног сијена. Ако преостане новца од обнове штале, мораће купити још, с обзиром на то да су сви пашњаци изгорјели.

Милан каже да ће за потпуну обнову требати много снаге, времена и средстава.

- Ни у ком случају не одустајемо од овога, одлучили смо се за тај потез, вратили смо се на село и остаћемо овдје - одлучан је овај вриједни домаћин.

Општине Љубиње је уплатитли 5.000 КМ, каже начелник Чедомир Ћук, и додаје да и постоји могућност даље сарадње и других видова помоћи.

Шкорићи на све тешкоће забораве уз рад, слогу и дјечије осмијехе.

- Живим у условима у којима је живјела моја свекрва, али ја сам одлучила тако, јер волим живот на селу, волим животиње и природу, а и како кажу "са добрим другом, под зеленим дубом", па тако и ја - прича Милица.

Милан и Милица су међу ријетким младим породицама, које су се вратиле сточарству. Предстојећа зима, признају, биће им тежак испит.