latinica  ћирилица
18/09/2017 |  11:53 ⇒ 13:25 | Аутор: РТРС

Босанска Крупа-од предратних готово 14.000 Срба, данас свега 3.500 (ВИДЕО)

Од предратних готово 14.000 Срба, у Босанкој Крупи у Федерацији БиХ, према посљедњем попису живи 3.500. Ово је број на папиру, стварно стање сасвим је другачије.
Босанска Крупа - Фото: РТРС
Босанска КрупаФото: РТРС

Српски повратници, вратили су се на порушена огњишта, подгрмечких села. Већина их живи од пољопривреде.

Управо због тога њихов горући проблем је водоснадбјевање, са којим се боре више од 15 година. Протекло љето, узело је данак. Поједина домаћиства су била три мјесеца без воде.

Реализација пројекта, који би обезбиједио водоснабдијевање српским повратницима је у току, кажу локалне власти. Обећавају да ће овај проблем, ускоро бити ријешен.

"До краја ове године сигурно ће први корисници бити прикључени на водоводну мрежу", истиче Армин Халитовић, начелник општине Босанска Крупа.

Повратак Срба у Босанску Крупу био би далеко већи, али и одржив, да је било више помоћи.

"Што се тиче Федералних власти и колико помажу, не могу рећи да помажу нешто наручито, јер они не помажу ни сами себи, камо повратницима. Власти као власти уложили су веома мало или готово ништа", рекао је Младен Лонић, посланик у Скупштини УСК и у федералном парламенту Дома народа.

Односом са вишим нивоима власти у Федерацији не хвали се ни руководство Босанске Крупе. Координација и сарадња, по питању бројних проблема и изналажењу заједничког рјешења, не постоји, тврди Халитовић.

"Кантон који би требао бити први праг гдје би ми рјешавали своје проблеме, ми тамо само можемо доћи и пољубити врата. Дакле, ми из кантона можемо добити само оно што морамо", наводи Армин Халитовић, начелник општине Босанска Крупа.

Руководство општине истиче да је до сада реализовано неколико пројеката за помоћ српским повратницима, захвљујући сарадњи са владом Републике Српске. Необновљених српских кућа на подручју општине Босански Петровац и данас има.

У посљедње вријеме, веће је интересовање за обнову, јер прогнани Срби, 20 година након ратних збивања, желе да се врате на огњишта.