latinica  ћирилица
18/09/2017 |  17:10 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Представнички дом Парламента БиХ поново о забрани негирања геноцида и Изборном закону (ВИДЕО)

Представнички дом Парламента БиХ требало би да, у сриједу, разматра измјене закона, којима је предвиђено кажњавање негирања геноцида и кандидовања на изборима осуђенима за ратне злочине.
Уставноправна комисија - Фото: РТРС
Уставноправна комисијаФото: РТРС

Уставно-правна комисија, већином гласова, прихватила је предложене измјене Изборног и Кривичног закона. Док СДС-ова Александра Пандуревић оптужује СНСД што су, бојкотовањем сједнице, омогућили пролаз законима у параламентарну процедуру, из СНСД-а одговорају да ће против закона гласати у Представничком дому.

Оба приједлога СДП-овог Дениса Бећировића добила су подршку. На руку му је ишао изостанак Борјане Кришто, која би као њен страначки колега Никола Ловриновић, без сумње гласала против, али и недолазак СНСД-овг Лазара Продановића који се као и његове страначке колеге повукао из рада комсија. И то је био рaзлог СДС-овој Александри Пандуревић да СНСД оптужи за, како каже, квазипатриотизам.

- Да су они били ту данас не би имали негативно мишљење. Ово био био крај процедуре измјена и допуна Изборног закона и имали би негативно мишљење за измјене Кривичног закона за који је СНСД тобоже против - истакла је члан Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ Александра Пандуревић.

Лазар Продановић одговара да нема никакве штете по Републику Српску што су оба приједлога закона прошла у парламентарну процедуру, јер и да су добили негативно мишљење Комисије, дошли би пред посланике, гдје ће, каже, СНСД свој патриотизам показати гласајући против.

- Ми ћемо патриотизам показати најбоље на сједници Представничког дома гдје ћемо гласати против приједлога ових закона. Да је било више сензибилитета и осјећаја СДС-а према интересима Републике Српске онда они у савезништву не би натјерали посланике СНСД-а да напусте рад у комисијима, јединствено са гласовима СДА - поручио је посланик у Представничком дому ПС БиХ Лазар Продановић.

Очекивано, гласовима посланика из Федерације, осим ХДЗ-овог Николе Ловриновића, Уставноправна комсија подржала је приједлог Дениса Бећировића о кривичном кажњавању оних који негирају или јавно поричу геноцид. Момчило Новаковић сматра да је грешка забранити расправу о овом питању. 

- Забранити дебату о тим питањима у јавности је грешка. Ја мислим да јавност мора бити отворена за различита мишљења, а ми нећемо и на сву срећу писати историју. Историју ће писати они који долазе послије нас, а они ће вјероватно бити паметнији од нас - додао је члан Уставноправне комисије Представничког дома ПС БиХ Момчило Новаковић.

Међу члановима Комисије могло се чути да се предложена измјена Изборног закона БиХ, којом је предвиђена забрана кандидовања осуђеним ратним злочинцима, најконкретније односи на начелника Велике Кладуше Фикрета Абдића.