latinica  ћирилица
18/09/2017 |  17:13 ⇒ 17:34 | Аутор: РТРС

Јуско: Чланство у Транспортној заједници ускоро доноси новац БиХ

Министар комуникација и транспорта БиХ Исмир Јуско данас је изразио задовољство потписивањем споразума о уласку БиХ у Транспортну заједницу, истичући да ће тиме врло брзо постати оперативно 500 милиона КМ и 95 милиона КМ грант средстава за четири инфраструктурна пројекта у БиХ.
Исмир Јуско - Фото: РТРС
Исмир ЈускоФото: РТРС

Обраћајући се члановима Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Јуско је подсјетио да је ријеч о четири пројекта - три на дионицама Коридора "Пет-це" и ревитализацији Луке Брчко.

"Имали смо рок до краја септембра да приступимо Транспортној заједници, што нам је у писму крајем августа јасно рекао /европски комесар за политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханес/ Хан или би средства била преусмјерена другим земљама", истакао је Јуско.

Он је додао да је након доношења одлуке о приступању БиХ Транспортној заједници добио подршку великог броја колега из земаља које су раније потписале овај уговор.

"У наредном периоду слиједи нам позитивнија етапа и рад на новим пројектима", најавио је Јуско.

Према његовим ријечима, у јулу на самиту у Трсту, европски комесар за саобраћај Виолета Булц најавила је као једну од наредних активности анализу свих дионица у БиХ на којима се дешавају саобраћајне несреће.

"Крећемо са апликацијом да се те дионице почну реновирати, то је прва ствар, а ту су и многи пројекти на Коридору `Пет-це`, те израда базе података свих који су извршили саобраћајне прекршаје, а који не живе у БиХ, због чега им не можемо наплатити вишемилионске казне које након пет година пропадају", истакао је Јуско и као један од будућих пројеката најавио активирање Унско-санске пруге.

Уласком у Транспортну заједницу, додао је Јуско, БиХ добија бенефите, посебно имајући у виду европски пут земље.

"Нико нам ништа не може наметнути", закључио је Јуско.

У расправи о информацији Министарства комуникација и транспорта у вези са Транспортном заједницом дио чланова Комисије изразио је забринутост за опстанак жељезнички предузећа у БиХ након усласка БиХ у ову заједницу с обзиром да жељезничка инфраструктура у БиХ заостаје за европским стандардима.

Комисија је данас размотрила допуну информације Министарства комуникација и транспорта БиХ о свим административним и стручним пословима које у име Министарства обављају друге институције и тијела, међу којима и Спољнотрговинска комора БиХ.

Од Коморе је затражено да, у сарадњи са релевантним удружењима, припреми и Комисији достави анализу преноса јавних овлаштења Министарства комуникација и транспорта БиХ на друге институције и тијела у БиХ, након чега ће расправа о овом питању бити настављена.

Чланови Комисије примили су к знању и обавјештење Министарства комуникација и транспорта БиХ о доношењу Правилника о ЦЕМТ дозволама.

Извор: СРНА