latinica  ћирилица
18/09/2017 |  17:30 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Звиздић потписао уговор о приступању БиХ Транспортној заједници

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић потписао је данас у Бриселу, у присуству комесара ЕУ за мобилност и транспорт Виолете Булц, Уговор о Транспортној заједници између БиХ и ЕУ.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Овим ће бити реализован базни услов за активирање средстава за четири инфраструктурна пројекта која су БиХ одобрена на Самиту лидера западног Балкана у Трсту, саопштено је из Савјета министара.

Ријеч је о дионици ауто-пута Коридора "Пет це" на потезу Понирак-Враца, односно Зеница Тунел, чија је вриједност 83,9 милиона евра, од чега је БиХ добила грант од 15,9 милиона еура.

Друга дионица је Зеница-Грачаница с укупном инвестиционом вриједношћу од 66,9 милиона евра, а грант за БиХ је 11,8 милиона евра.

Трећа дионица је Јоховац-Руданка, чија је вриједност 80 милиона евра, а грант за БиХ је одобрен у износу 15,3 милиона евра, док је Лука Брчко четврти пројекат вриједности 10,1 милиона евра, за који су БиХ одобрена грант средства у износу 3,1 милиона евра.

"Добијена средства представљају велику инвестициону вриједност која износи око 250 милиона евра, од чега је БиХ добила око 46 милиона евра грант средстава која ће омогућити да се покрене реализација ова четири изузетно важна пројекта за инфраструктурно унапређење амбијента у БиХ", истиче се у саопштењу уз оцјену да ће ово бити подлога за јачање економије и привлачење страних инвестиција.

Извор: СРНА