latinica  ћирилица
18/09/2017 |  18:53 ⇒ 19/09/2017 | 10:55 | Аутор: РТРС

БиХ приступила Транспортној заједници. Јесу ли заобиђене институције Српске? (ВИДЕО)

Денис Звиздић потписао је Уговор о приступању БиХ Транспортној заједници. Три мјесеца након земаља региона, нема више препрека за четири инфраструктурна пројекта одобрена БиХ, вриједна пола милијарде.
Транспортна заједница - Фото: РТРС
Транспортна заједницаФото: РТРС

Иако не споре значај, представници Српске страхују - да ли је угрожен Механизам координације.

Након што је Предсједништво БиХ одобрило, а предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић, са европском комесарком за транспорт Виолетом Булц у Бриселу и потписао, БиХ је приступила Транспортној заједници. Потписници задовољни. 

- Због чињенице да ће наша укупна инфраструктура бити усклађена етапно са стандардима који важе у Европској унији то значи развој наше инфраструктуре. Други изузетно важан разлог јесте да са данашњим потписивањем овог уговора смо реализовали базни предуслов који ће нам помоћи да уђемо у операционализацију пројеката које је биХ добила на посљедњем самиту у Трст - рекао је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

- Жељела бих похвалити колеге у БиХ који су били довољно поитички зрели да превазиђу политичку кризу и будућност земље и њених грађана ставе на прво мјесто - изјавила је европска комесарка за транспорт Виолета Булц.

Питање је колико су проблеми због којих је БиХ каснила са потписавањем Уговора заиста ријешени. Подсјетимо једногласна подршка на сједници Савјета министара, почетком мјесеца, донијела је бар три различита става БХ министара о питању - ко ће БиХ представљати у Транспортној заједници. Ситуација није пуно јаснија ни након што се о свему изјаснило Предсједништво. Иако у одлуци стоји да ће координацију по питању учешћа, а тиме и представљање БиХ у заједници договорити надлежна министарства, захтјев да се поштује Механизам координације, према оцјени из Српске, није уважен.

- Какав нови договор, нема новог договора. Договор је у Механизму координације. Ако упућујете на нови договор онда разбијате Механизам координације, е ми нећемо да се он разбије - нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

- Нисмо уврстили механизам координације, што мислим да је била грешка - сматра предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић.

Да је српски члан Предсједништва морао тражити јасније позиционирање Српске, поштовање воље њених институција, али и Устава те придржавања Механизма координације сматра Сташа Кошарац. Док бх власти инсистирају да ће сва питања бити ријешена компромисом, и Кошарац страхује да ће Српска извући дебљи крај. 

- Младен Иванић, као члан Предсједништва није требао да дозволи да тај документ прође Предсједништво, а да претходно врло јасно буде наведена видљивост Републике Српске у складу са Механизмом координације - додао је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац.

БиХ је Транспортној заједници приступила у року који је дао европски комесар Јоханес Хан, како средства за пројекте не би била пребачена другим земљама. Ипак, још није јасно како ће компромис на који се позивају са бх. нивоа функционисати када у Транспортној заједници буду кандидовани нови пројекти, и ко ће сносити одговорност ако Република Српска игнорисањем њених институција заиста буде оштећена.