latinica  ћирилица
19/09/2017 |  14:32 ⇒ 14:39 | Аутор: РТРС

Голић: Неопходно урадити много тога да би Српска била еколошки чистија

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да је задовољна што су начињени велики помаци у одлагању и збрињавању отпада, али да је неопходно још много тога учинити како би Република Српска била еколошки чистија.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

"Треба још много тога учинити како би овај простор направили еколошки чистијим и промијенити свијест грађана да се отпад одлаже на мјеста која су предвиђена за то", рекла је Голићева новинарима у Бањалуци.

На питање да ли ће Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију урадити нешто у вези са одлагањем анималног отпада који представља озбиљан проблем у Бањалуци, она је навела да анимални отпад није у надлежности овог министарства, додавши да се његово одлагање рјешава законским прописом Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

"Законском регулативом, то је питање било покренутно у прошлој години на неком од скупштинских засједања", рекла је Голићева и додала да се питања свих врста отпада требају рјешавати синхронизовано.

Она је истакла да је на засједању парламента у јулу усвојена Стратегија управљања отпадом за период 2017-2026. година, гдје је, како је рекла, тачно наведена количина свих врста отпада који се налазе у Српској.

"У претходних десет-петнаест година није рјешавано ништа и ја сам задовољна што су велики помаци у том сегменту направљени, али нисам задовољна јер треба још много тога учинити, како би овај простор направили еколошки чистијим", каже Голићева.

Извор: СРНА