latinica  ћирилица
20/09/2017 |  11:59 ⇒ 21/09/2017 | 10:17 | Аутор: РТРС

Радници ЖРС након разговора са Додиком прекинули штрајк (ВИДЕО)

Радници Жељезница у Бањалуци прекинули су вишедневни штрајк глађу. Ову одлуку донијели су након састанка са предсједником Српске Милорадом Додиком и обећања да ће им сутра бити исплаћена два топла оброка и два превоза.
Жељезничари - штрајк  обустављен - Фото: РТРС
Жељезничари - штрајк обустављенФото: РТРС

Десет дана изгладњивали су се у знак протеста. За то вријеме их, кажу, нико из управе није посјетио. Ипак, са њима се јутрос састао предсједник Републике и понудио им да прекину штрајк. 

Након што су размотрили понуду одлучили су и да је прихвате, јер им је здравље, кажу, нарушено. Сутра очекују исплату топлог оброка и превоза, а остатак дуга по приливу средстава.

- Имамо обећање што се тиче плате, ићи ће редовно. Што се тиче овјеравања књижица, односно здравствене заштите, није имао потпуне информације шта је у питању. Углавном имамо обећање да ће и то бити провјерено и ријешено, иако ми сматрамо да је то питање које треба да рјешава Управа предузећа са Фондом - нагласио је предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин.

Од захтјева за смјену директора предузећа су одустали, јер су свјесни да то питање не треба да рјешава предсједник Републике. Штрајком су, поручују, покушали да укажу да Управа Жељезница крши закон и предузеће уводи у губитке. 

- Буде ли опет притиска на раднике, буде ли опет бахатости од стране управе, јер самим тим што себи повећавају плате, а нама ни зарађено не дају, јасан је сигнал да се ми поново окупљамо. До кад то да траје? Само, мораћемо другим методама да приступимо - рекао је потпредсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Бањалука Борис Шукало.

А управо због тих окупљања стигла им је дисциплинска пријава. Поручују да ће се одазвати поступку и да се не плаше, јер су штрајк, тврде, организовали по закону. Предсједник Српске Милорад Додик сматра да жељезничари нису имали излаза и да су тражили начин да прекину штрајк. 

- Као предсједник Републике имао сам људску обавезу да разговарам с тим људима, да им укажем на потребу да то није прави метод. Оно што су Владине мјере по том питању, то је могуће да буде проведено и ништа друго - додао је Додик.

Влада Српске прихватила је Информацију о тренутном стању пројекта реструктурирања Жељезница и приједлога даљих активности. Задужени су Министарство рада и индустрије да по хитном поступку упуте у процедуру нацрте закона од значаја за наставак поступка реструктурирања. Влада Српске уплатила је и пола милиона марака за неразвијене и изразито неразвијене општине.