latinica  ћирилица
21/09/2017 |  14:14 ⇒ 19:49 | Аутор: РТРС

Нови шеф мисије ОЕБС у БиХ, Брус Бертон разговарао са Додиком и Чубриловићем

Српска је посвећена миру и стабилности, у потпуности привржена поштовању Дејтонског мировног споразума који је протеклих година девастиран на штету Републике Српске изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, након састанка са новоименованим шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Брусом Бертоном.
Додик и Бертон - Фото: СРНА
Додик и БертонФото: СРНА

Додик је рекао да је Српска свих претходних година остваривала одличну сарадњу са ОЕБС-ом и изразио наду да ће и у мандату новог амбасадора та сарадња бити настављена.

На данашњем састанку разговарано је и о образовном систему, функционисању правосудних институција, слободи говора, као и предстојећим изборима, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Чубриловић: Владајућа коалиција у Српској је додатно ојачана

Са новоименованим шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Брусом Бертоном и шефом бањалучке канцеларије те организације Дмитријем Јорданидијем, у одвојеном сусрету разговарао је и предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић. Предсједник Народне скупштине је нагласио да су све институције Српске стабилне и да несметано функционишу и спроводе вољу грађана исказану на демократским изборима.

Током састанка Чубриловић је оцијенио да је владајућа коалиција у Српској додатно ојачана, што се, како је навео, не би могло рећи за ниво заједничких органа у БиХ.

"У њима више не постоји јасна позиција, а мањински Савјет министара БиХ тешко функционише у околностима када нема подршку у Парламентарној скупштини", рекао је Чубриловић.

Говорећи о одржавању претходне сједнице Народне скупштине Српске, Чубриловић је рекао да је све урађено у складу са позитивним законским прописима и да демократски изабрана скупштинска већина није дозволила мањини да блокира рад највишег законодавног органа власти Српске.

Извор: СРНА