latinica  ћирилица
21/09/2017 |  15:26 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Делегација ЕУ у БиХ: Показати одлучност у искорјењивању корупције

У БиХ треба показати одлучност у предузимању конкретних корака ради постизања одрживих резултата у борби против и искорјењивању коруптивних радњи, закључено је на завршној конференцији ЕУ пројекта "Развој капацитета за превенцију корупције и израду стратешких докумената у области борбе против корупције у БиХ".
ЕУ и БиХ - Фото: илустрација
ЕУ и БиХФото: илустрација

У саопштењу ЕУ Делегације у БиХ наводи се да је током конференције у Сарајеву којој су присуствовали стручњаци у области борбе против корупције из цијеле БиХ и представници цивилног друштва истакнуто да у ефикасној борби против корупције ЕУ пружа сталну подршку БиХ на њеном путу европских интеграција.

Превенција и сузбијање корупције захтијевају пуну пажњу од самог почетка у процесу приступања ЕУ, а отварање појединачних поглавља правне тековине ЕУ засниваће се на опипљивим резултатима.

У уводном обраћању шеф Делегације ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк поздравио је недавни напредак који је БиХ остварила у спровођењу неколико неријешених препорука Секретаријата групе држава против корупције Савјета Европе /ГРЕКО/, али је навео и да има још пуно посла, који би требало урадити.

"Осим амбициозних напора на изградњи законског и институционалног оквира, који ће бити у стању да рјешава и питање корупције на високом нивоу, БиХ треба да повећа транспарентност, обезбиједи отворену расправу са јавношћу, те да више подстиче грађане да постану `чувари` јавног интереса," нагласио је Вигемарк.

Пројекат је у значајној мјери помогао да се унаприједи стратешки оквир за борбу против корупције на свим нивоима власти, те осигурао већу видљивост институционалног оквира за спречавање корупције у БиХ.

Директор Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције Хасим Шаботић подсјетио је на важност координаторске функције агенције, те захвалио ЕУ на њеној сталној подршци и укупним напорима у области борбе против корупције у БиХ.

Руководилац пројектног тима Лонда Есадзе нагласила је да задатак мониторинга, који имају сва тијела у БиХ за превенцију корупције, треба даље јачати и да се морају ставити на располагање финансијски и људски ресурси ради успјешног спровођења стратегија и акционих планова за борбу против корупције на свим нивоима власти.

Пројекат ЕУ "Развој капацитета за превенцију корупције и израду стратешких докумената у области борбе против корупције у БиХ" вриједан 200.000 евра у потпуности је финансирала ЕУ путем Инструмента предприступне помоћи.

Пројекат је осмишљен с циљем пружања подршке Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције заједно са тијелима и тимовима за борбу против корупције, која дјелују на ентитетским и кантоналним нивоима.

Извор: СРНА