latinica  ћирилица
23/09/2017 |  10:32 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Вигемарк: Новац за пројекте остаје заробљен без повећања акциза

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је да је потписивање уговора о Транспортној заједници Југоисточне Европе, иако је каснило два мјесеца, важан корак за регионалну сарадњу у области транспорта.
Ларс-Гунар Вигемарк - Фото: СРНА
Ларс-Гунар ВигемаркФото: СРНА

"Међутим, усвајање сета закона о акцизама јесте један од основних предуслова за ЕУ, али и за међународне финансијске институције, а ту прије свега мислим на Европску банку за обнову и развој, да бисте обезбиједили бесповратна средства у готовини, али и кредите", рекао је Вигемарк за "Глас Српске".

Вигемарк је истакао да је главни проблем зашто реформски процеси у БиХ не иду жељеном брзином  -Измјене Закона о акцизама, које саме по себи нису структурна реформа, али, како каже, јесу питање финансирања инфраструктурних пројеката и изградње путева.

"До сада нико није изашао са неком бољом алтернативом или неком другом идејом која би била реална. Ако нећете повећати акцизе, тај новац се мора однекуд друго намакнути. Веома је важно и увести систем да сав прикупљени новац, ма колико га било кроз повећање акциза, буде трошен транспарентно, да грађани могу видјети гдје одлази, да се неће користити за попуњавање буџетских рупа, него намјенски у инвестиције. Инвестиције су потребне БиХ на свим нивоима, посебно на нивоу ентитета, у Републици Српској", нагласио је Вигемарк.

Вигемарк је изјавио да не мисли да је механизам координације "мртво слово на папиру", наводећи да се свих 35 радних група састајало током љета и да су изградили нацрт одговора на упитник европске комисије.