latinica  ћирилица
25/09/2017 |  10:21 ⇒ 10:24 | Аутор: РТРС

Шврака у фотељи са неодговарајућом дипломом

Приликом именовања Небојше Швраке, вршитеља дужности директора Фонда за повратак БиХ, није испоштован Правилник о разврставању и систематизацији радних мјеста.
Небојша Шврака (Фото: Архив/НН) -
Небојша Шврака (Фото: Архив/НН)

Према тада постојећем правилнику, за ту дужност кандидат је морао да има завршен Економски факултет, а Шврака има диплому професора физичке културе (ДИФ).

И тако Шврака већ двије године борави у директорској фотељи иако конкурсна процедура о квалификацији није испоштована. Међутим, према новом правилнику, који још није усвојен, предвиђаће се и могућност да директор Фонда за повратак, иако је ријеч о организацији која помаже повратак, реинтеграцију избјеглица и расељених лица, те се бави финансијским аспектима повратка, може да буде и кандидат са завршеним ДИФ-ом. И поред тога још нема јасних назнака када би могао да буде расписан конкурс за директора ове организације. На питање зашто и након двије године нема конкурса за ову позицију, Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу, одговара да је то из објективних разлога.

"Ми смо од Фонда више пута тражили податке и услове за расписивање конкурса, али су нам након сваке наше ургенције одговорили да се чека нови правилник, који стоји у Генералном секретаријату Савјета министара", каже Акшамија. С друге стране, Шврака поручује да је урадио свој дио посла. "Генерални секретаријат Савјета министара тај правилник држи код себе. И не само тај, мислим да најмање двадесетак правилника у Генералном секретаријату чека на усвајање. Ипак, мислим да ће све то ићи врло брзо", тврди Шврака.

Извор: Независне